Au apărut termopane cu telecomandă. Geamurile devin fumurii sau transparente din butoane

Piaţa termopanelor nu a scăpat de efectele crizei financiare. Producătorii se confruntă cu vânzări mai mici cu 75% faţă de perioada de boom imobiliar, când ferestrele cu geam termopan, indiferent de tipul de tâmplărie folosit: PVC, aluminiu sau lemn, se vindeau ca pâinea caldă.

11 sept. 2013, 11:14
Au apărut termopane cu telecomandă. Geamurile devin fumurii sau transparente din butoane

Pentru a contracara criza financiară, respectiv lipsa comenzilor, producătorii de ferestre cu geam termopan a trebuit să taie din preţul ferestrelor. „Faţă de acum câţiva ani preţurile sunt mai mici cu 5-10%. Mai mult nu mai putem să ieftinim, pentru că ar însemna să umblăm la calitatea ferestrelor”, a spus pentru ROMÂNIATV.NET, Ionuţ Toma, reprezentant al firmei Vertman.

Unii producători au ieftinit chiar mai mult termopanele. „Preţurile sunt mai mici ca acum trei-patru ani cu aproximativ 20%. Nimeni nu mai face nimic, toată lumea aşteaptă, clienţii sunt speriaţi. Ori aşteaptă alte ieftiniri, ori aşteaptă să îşi pună termopane prin programele de reabilitare a locuinţelor”, a spus pentru ROMÂNIATV.NET, Corneliu Mihai Velişcu, director SC Melcret Iaşi.

Piaţa neagră a termopanelor

Pe lângă criza financiară, respectiv căderea pieţei construcţiilor de unde veneau cele mai multe comenzi, un alt factor care contribuie la scăderea pieţei termopanelor este piaţa neagră. „Mulţi clienţi, din disperare, adică din lipsa banilor, apelează la firmele care construiesc ferestre termopan la negru. Riscă, că nu au garanţie, nu au nimic, nu ştiu cu ce se vor alege, pentru că cei care iau comenzi la negru au preţuri mai mici ca noi, cei care plătim taxe, cu aproximativ 35%”, a spus Corneliu Mihai Velişcu.

Astfel, cei din industria ferestrelor cu geamuri termopan înregistrează vânzări cu mult sub cele de acum câţiva ani. „În această perioadă avem vânzări mai mici cu 75%, comparativ cu perioada de dinaintea apariţiei crizei financiare. Luna aceasta, august, nu ne-a căutat nimeni, puteam să ne luăm vacanţă toată lumea”, a menţionat Corneliu Mihai Velişcu. Situaţia este una aproape generală. „Vânzările din această perioadă sunt pe sfertul celor de acum câţiva ani. Comenzile vin strict din partea persoanelor fizice”, a spus Ionuţ Toma.

Cât mai costă termopanele

Cele mai ieftine ferestre cu geamurin termopan sunt cele cu tâmplărie din PVC. „Preţurile la ferestrele cu tâmplărie de PVC variază între 80 şi 170 de euro metrul pătrat. Cele mai ieftine au profilul mai subţire, cu trei camere, în timp ce generaţia nouă, cea mai scumpă, are o lăţime de 86 de milimetri şi şase camere”, a precizat Ionuţ Toma.

Undeva la mijloc se situează ferestrele cu tâmplărie de aluminiu. „Ferestrele de aluminiu au preţul între 130 şi 250 de euro fără TVA, varianta mai scumpă constând în aluminiu vopsit în stil care imită lemnul.

Un preţ mediu pentru ferestrele cu tâmplărie de lemn cu geam termopan este de 200 de euro metrul pătrat, TVA-ul nefiind inclus”, a spus reprezentantul Corneliu Mihai Velişcu.

Consumatorul român cumpără termopane cu un preţ mediu.”Clienţii noştri nu comandă nici cele mai ieftine ferestre, nici pe cele mai scumpe”, a precizat reprezentantul Vertman.

Geamuri cu telecomandă

De scurt timp, pe piaţa românească, au apărut geamuri cu telecomandă, nefiind vorba de o telecomandă a sistemului de deschidere/închidere a ferestrei. „Avem în portofoliu geamuri cu telecomandă. Telecomanda poate fi folosită pentru a face geamul mai fumuriu sau clar, atât cât doreşte proprietarul. Acest gen de geam costă în jur de 500-600 de euro metrul pătrat, este din Franţa, de la firma Saint Gobain şi nu putem spune cu precizie preţul, întrucât nu a fost comandat de niciun client”, a spus Ionuţ Toma.

Cât loc mai este pentru termopane

Uniii producători susţin că piaţa este saturată în proporţie de 50%, pe un segment al pieţei. „Aproximativ 50% din piaţă a fost saturată, ne referim aici pe segmentul vilelor şi caselor noi”, a spus Ionuţ Toma. De cealaltă parte, Corneliu Mihai Velişcu spune că mai este încă mult loc pentru comercializarea de termopane. „Aproximativ 60% din instituţiile publice şi blocurile de locuit au termopane”, a specificat directorul Melcret.