Au apărut magazinele cu produse gratuite în Elveția, aceasta fiind una dintre măsurile menite să combată risipa alimentară, funcționale în multe localități rurale din țara vestică.
O româncă stabilită în Elveția, pe numele său Diana, a prezentat într-o filmare un astfel de magazin cu produse gratuite, inițiativă comunitară gestionată de voluntari prin care alimentele ce se apropie de termenul de expirare sunt puse la dispoziția celor ce au nevoie.
Toată schema de distribuire a produselor gratuite funcționează destul de ușor. În fiecare seară, un voluntar se ocupă de colectarea alimentelor care nu mai pot fi vândute, însă care sunt bune de consum.
Citește și : Cel puțin 11 oameni au fost înjunghiați în fața unui supermarket din Michigan. Suspectul a fost reținut de poliție
Ele sunt preluate de la supermarketuri, brutării sau alte unități comerciale și transportate în locații puse la dispoziție de comunitate, precum garaje sau spații special amenajate. Produsele sunt gratuite și pot fi luate de oricine, fără nicio condiție, înscriere pe liste sau controale.
„Oamenii vin și se servesc cu tot ceea ce au nevoie, atât pentru ei, cât și pentru animale”, spune românca, care adaugă că unii dintre cei care beneficiază de produse aleg să doneze la rândul lor sume simbolice, ca gest de recunoștință sau solidaritate. De altfel, astfel de mici donații, atunci când există, sunt utilizate ulterior pentru susținerea altor cauze sociale”, arată aceasta.
Sistemul nu este destinat numai persoanelor care au venituri mici. Mentalitatea este una diferită, iar cei ce le distribuie vor mai degrabă să reducă risipa alimentară decât să arunce produsele la gunoi.
„De curând văzusem pe cineva care încerca să-i dea bani unei doamne care lua produse de la un astfel de magazin, iar doamna a explicat că ea nu are nevoie de bani, ea doar luptă împotriva risipei alimentare”, mai arată românca.
Diana afirmă că se implică activ, alături de partenerul său, în susținerea acestei inițiative. Participă la colectarea alimentelor, ajută cu transportul lor și le redistribuie, inclusiv la locul de muncă al unuia dintre ei.
„Uneori, colega lui Mario aduce chiar la clinică și șeruiește cu alți oameni pentru a nu se risipi. Și da, o ajutăm ori de câte ori putem și mergem voluntari să ridicăm produsele sau să facem diferite acțiuni”, a adăugat ea.
Există sute astfel de magazine în Elveția, însă pentru a proteja această inițiativă de cei care nu au nevoie de alimente, ci pur și simplu abuzează de ea, femeia nu a dezvăluit locația din care a filmat.
Citește și : Se elimină comisioanele bancare la bancomate. Noile reguli şi condiţiile în care se mai pot aplica taxe reduse
Modelul elvețian nu este oficializat la scară națională, dar se sprijină pe inițiative locale și pe colaborarea între cetățeni, comercianți și organizații non-profit. Lipsa birocrației și a condiționărilor formale face ca aceste magazine să fie ușor de replicat și gestionat, cu costuri reduse și rezultate clare în reducerea risipei alimentare.
@diana.seckerGrija pentru natura si planeta in Elvetia e la un alt nivel ( ei voteaza de multe ori impotriva infractrusturii – constructiei de autostrazi ) si se implica foarte mult in cauze sociale 🙂