Au dat-o pe jihadism: Sute de CHINEZI luptă în rândurile Statului Islamic

Circa 300 de chinezi luptă alături de gruparea jihadistă Statul Islamic (SI) în Irak şi Siria, scrie luni un ziar chinez, o relatare de natură să alimenteze îngrijorările din China potrivit cărora militanţii reprezintă o ameninţare pentru securitatea ţării, informează Reuters, citată de Agerpres.

15 dec. 2014, 12:44
Au dat-o pe jihadism: Sute de CHINEZI luptă în rândurile Statului Islamic

China şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la ameninţarea Statului Islamic în Orientul Mijlociu, neliniştită în legătură cu efectul pe care îl poate avea asupra regiunii sale Xinjiang. Totodată însă China nu a arătat nicio intenţie că ar dori să se alăture eforturilor SUA de a utiliza forţa militară împotriva grupului.

Membrii chinezi ai Mişcării Islamice din Turkestanul de Est (ETIM) călătoresc în Siria via Turcia pentru a se alătura Statului Islamic, scrie Global Times, un tabloid condus de ziarul oficial al Partidului Comunist Chinez, Ziarul Poporului.

‘Potrivit informaţiilor din diferite surse, inclusiv provenind de la ofiţeri de securitate din regiunea kurdă din Irak, Siria şi Liban, circa 300 de extremişti chinezi luptă alături de SI în Irak şi Siria’, scrie Global Times.

Oficiali chinezi acuză ETIM de comiterea unor atacuri în provincia Xinjiang, unde trăiesc uigurii musulmani. Guvernul chinez a evitat însă să ofere o cifră clară în legătură cu numărul chinezilor care luptă în Orientul Mijlociu.