Au fost eliberate primele numere de înmatriculare verzi. Cum arată și ce mașini pot beneficia de ele

Primele numere de înmatriculare verzi au fost deja eliberate. Începând de luni, mașinile electrice din România pot beneficia de numere de culoare verde.

27 iun. 2022, 12:22
Au fost eliberate primele numere de înmatriculare verzi. Cum arată și ce mașini pot beneficia de ele

Au fost eliberate primele numere de înmatriculare verzi

De asemenea, mașinile deja înmatriculate care respectă criteriile de acordare a numerelor verzi pot fi preschimbate, la cerere, tot începând de astăzi.

Măsura introducerii numerelor de înmatriculare verzi pentru mașinile nepoluante are ca scop creșterea vizibilității acestor tipuri de vehicule și încurajarea șoferilor să opteze pentru aceste tipuri de vehicule.

„Acesta este primul număr de înmatriculare verde eliberat. De ce verde? Fiindcă poți face diferența! Protejează și tu mediul înconjurător! Vă reamintim că de astăzi, cele 17.000 de vehicule electrice înmatriculate în România, pot beneficia de numere de culoare verde.

În cazul mașinilor deja înmatriculate care respectă criteriile de acordare a ”numerelor verzi”, acestea vor putea fi preschimbate, la cerere, începând de astăzi.

Prin introducerea numerelor de înmatriculare de culoare verde pentru mașinile nepoluante se dorește creșterea vizibilității acestor tipuri de vehicule și încurajarea celorlalți participanți la trafic să opteze pentru astfel de mijloace de transport. Cu speranța că vom întâlni cât mai multe mașini cu numere verzi pe străzile din țara noastră, vă dorim o zi frumoasă, fără probleme în trafic!”, au transmis reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne.

Cine poate beneficia de numere de înmatriculare verzi

Numerele de înmatriculare cu litere și cifre de culoare verde vor fi acordate exclusiv autovehiculelor cu emisii zero de CO2 (mașini pur electrice sau cu pilă de combustie cu hidrogen).

”Numere de înmatriculare dedicate mașinilor nepoluante vor funcționa ca un pașaport verde pentru acest tip de autovehicule. Prin identificarea clară și vizibilă a vehiculelor nepoluante în trafic, creăm cadrul pentru acordarea unor facilități celor care le utilizează: fie că vorbim de parcare gratuită, acces permis în zone cu emisii reduse, reduceri de taxe și impozite, autoritățile locale, în special cele din marile aglomerări urbane, vor avea un instrument de lucru foarte util”, a declarat ministrul Tánczos Barna.