Au fost epuizate testele de salivă pentru şcoli! Ministerul Educaţiei cere intervenţia de urgenţă a lui Raed Arafat

Testele de salivă pentru depistarea COVID-19 în şcoli au fost epuizate. Unităţile de învăţământ au rămas fără teste pentru săptămâna viitoare, după cum a avertizat Ministerul Educaţiei.

08 dec. 2021, 21:15
Au fost epuizate testele de salivă pentru şcoli! Ministerul Educaţiei cere intervenţia de urgenţă a lui Raed Arafat

Au fost epuizate testele de salivă pentru şcoli! Ministerul Educaţiei a transmis o adresă oficială către Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, condus de Raed Arafat. prin care cere să prezinte graficul de livrare pentru testele pe care elevii ar trebui să le facă săptămâna viitoare.

Mai mult, reprezentanţii Ministerului Educaţiei cer DSU ca testele livrate săptămâna viitoare să fie ambalate individual cu două teste într-un set.

“Vă rugăm să ne transmiteți cu celeritate graficul de aprovizionare eșalonată cu teste de salivă, în condițiile în care testele primite au fost distribuite integral către unitățile de învățământ pentru administrare în săptămâna 6-12 decembrie, iar diferența rămasă nu acoperă necesarul pentru săptămâna 13-19 decembrie, fiind insuficientă chiar și pentru administrare în prima zi a săptămânii – luni, 13 decembrie, conform datelor transmise de inspectoratele școlare județene.

În același timp, vă rugăm ca, în măsura posibilului, livrarea următoarelor teste să se facă în ambalaj individual sau 2 teste/set“, se arată în adresa trimisă de Ministerul Educației către Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU).

Consultaţi mai jos documentul oficial prin care Ministerul Educaţiei avertizează privind epuizarea testelor de salivă.

Solicitare ME_MAI

Citeşte şi: AUR a depus plângere penală privind testele de salivă din şcoli. Sunt acuzaţii de zădărnicire a combaterii bolilor

Au fost epuizate testele de salivă pentru şcoli! Alexandru Rafila, semnal de alarmă: „Rata testelor de salivă fals pozitive, surprinzător de mare”

De asemenea, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a tras un semnal de alarmă deoarece că rata testelor de salivă fals pozitive este „surprinzător de mare, în contextul în care din 38 de teste, 16 au fost confirmate.

„Pentru mine surprinzător de mare rata de teste fals pozitive. Testele fals negative – acolo înţeleg, dar pentru testele fals pozitive nu prea înţeleg. Cred că mai sunt încă probleme în obişnuinţa de a lucra cu aceste teste şi chiar de a le interpreta. Ele au un interval, de exemplu, de citire a rezultatului între 15 şi 30 de minute. Vă dau un exemplu concret: dacă depăşeşti intervalul de 30 de minute şi apare linia aceea, el de fapt nu este un test pozitiv, dar poate că părinţii încă nu ştiu. Sunt lucruri care mai trebuie studiate. Oricum, faptul că totuşi am găsit nişte persoane pozitive, nişte copii pozitivi, înseamnă 16 copii care nu au mai transmis boala colegilor lor şi lucrul ăsta este foarte important”, a spus Alexandru Rafila, la Palatul Victoria.

Potrivit Ministerului Educaţiei, în învățământ sunt 2.918.275 de elevi și copii de grădiniță. Iar numărul total de „persoane încadrate în sistemul de învățământ preuniversitar” este de 292.872. Împreună înseamnă 3.211.147 de persoane, arată Edupedu.

Două teste pe săptămână pentru aceste persoane înseamnă că pentru săptămâna 6-10 decembrie este nevoie de 6.422.294 de teste de antigeni pe bază de salivă. Asta în condițiile în care au fost achiziționate și livrate, potrivit declarațiilor publice de până la acest moment, 6,5 milioane de teste. Cantitatea este suficientă pentru doar o săptămână.

Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate a lansat pe 14 octombrie licitația pentru cele 70 de milioane de teste de salivă destinate școlilor. În total, achiziția era estimată la 1.050.000.000 lei fără TVA, potrivit documentației oficiale publicate pe SEAP și pe site-ul ONAC. Licitația s-a făcut în procedură de urgență și a durat 15 zile, fiind o „Negociere Fără Publicare Prealabilă”.

Testele sunt cumpărate și livrate inspectoratelor școlare prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, iar apoi acestea ajung în școli prin inspectorate.

Citeşte şi: EXCLUSIV Cătălin Botezatu, reacţie explozivă în scandalul licitației testelor din salivă aduse în școli