Acordurile de asociere între UE şi Republica Moldova şi între UE şi Georgia au intrat în vigoare

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) salută intrarea în vigoare la 1 iulie 2016 a Acordurilor de asociere între Uniunea Europeană și Comunitatea Europeană a Energiei Atomice și statele membre ale acestora, pe de o parte, și Republica Moldova, respectiv Georgia, pe de altă parte, ca urmare a încheierii tuturor procedurilor interne la nivelul UE, în baza finalizării procesului de ratificare a acordurilor de către toate cele 28 de state membre și de către Parlamentul European, în perioada 2014-2015.

01 iul. 2016, 07:53
Acordurile de asociere între UE şi Republica Moldova şi între UE şi Georgia au intrat în vigoare

Potrivit unui comunicat al MAE transmis, vineri, AGERPRES, intrarea în vigoare a acordurilor reprezintă un moment politic semnificativ în relația UE cu cei mai angajați parteneri din vecinătatea noastră estică și, totodată, îndeplinirea unui obiectiv prioritar al României în cadrul Uniunii Europene, pe care țara noastră l-a promovat activ și constant.

MAE adresează felicitări autorităților și cetățenilor din Georgia și Republica Moldova pentru această realizare și încurajează continuarea eforturilor de punere în aplicare a acordurilor și avansarea reformelor necesare pentru parcursul european al acestor țări.

Citeşte şi MAE român salută aprobarea de către PE a Acordului de Asociere a UE cu Republica Moldova

În același timp, MAE își exprimă speranța că vor putea fi găsite soluții constructive în plan european care să permită, cât mai curând posibil, și intrarea în vigoare a Acordului de asociere UE — Ucraina, în conformitate cu angajamentele asumate la nivel european.

Acordurile de asociere cu Republica Moldova și cu Georgia, care includ dimensiunea comercială (DCFTA), se aplică provizoriu începând cu 1 septembrie 2014. În ceea ce privește Ucraina, aplicarea provizorie a unor părți importante din Acordul de Asociere a început la 1 noiembrie 2014, iar aplicarea provizorie a Acordului aprofundat și cuprinzător de liber schimb — DCFTA — la 1 ianuarie 2016.


loading...
Partenerii noștri