DEZBATERE: Cine credeţi că este vinovat pentru tragedia aviatică din Munţii Apuseni?

Un avion cu personal medical la bord s-a prăbuşit, luni după-amiază, la limita judeţului Cluj cu Alba, în apropierea localităţii Fântânele, într-o zonă greu accesibilă. În aeronava care a decolat de pe Aeroportul Băneasa spre Oradea se aflau mai multe cadre medicale. Avionul era pilotat de Adrian Iovan, fostul soţ al creatoarei de modă Romaniţa Iovan. ADRIAN IOVAN A MURIT după ce a fost inconştient timp de câteva ore. De asemenea, un medic rezident şi-a pierdut viaţa.

21 ian. 2014, 09:03
DEZBATERE: Cine credeţi că este vinovat pentru tragedia aviatică din Munţii Apuseni?

DEZBATERE: Cine credeţi că este vinovat pentru tragedia aviatică din Munţii Apuseni?

Pilotul Adrian Iovan şi o studentă în anul V la Institutul de Medicină Militară din Bucureşti şi-au pierdut viaţa după ce avionul de mici dimensiuni de tip BN2, la bordul căruia se afla un echipaj medical, a aterizat forţat, luni după-amiază, într-o zonă muntoasă accidentată, la peste 1.400 de metri altitudine, la graniţa judeţelor Cluj şi Alba.

Au trecut mai bine de şase ore după ce echipaje pregătite pentru a interveni în situaţii de urgenţă au ajuns la răniţi. Cine credeţi că este vinovat pentru tragicul accident? Mai jos vă prezentăm pe scurt cele întâmplate şi aşteptăm comentariile voastre pe pagina oficială de Facebook.

Avionul a decolat de pe Aeroportul Băneasa din Bucureşti în jurul orei 13.30 şi se îndrepta spre Oradea. La bord erau patru medici şi un medic rezident care mergeau să recolteze organe de la un pacient aflat în moarte cerebrală. Incidentul aviatic a fost anunţat la serviciul unic de urgenţă 112, la ora 16.16, de către o persoană care se afla în avion. Bărbatul a anunţat că avionul s-a prăbuşit într-o zonă muntoasă şi că sunt persoane rănite.

Forţe impresionante s-au mobilizat imediat pentru găsirea victimelor. Salvatorii au fost nevoiţi să pornească pe jos în căutarea victimelor. Au scotocit fiecare metru de munte, conştienţi că starea răniţilor se agravează. Echipaje SMURD, ambulanţe, jandarmi şi salvamontişti din patru judeţe au plecat spre locul în care a căzut avionul. Cu toate astea, primii salvatori ajunşi la faţa locului au fost localnicii din zonă.

Gheorghe Giurgiu, un localnic de 33 de ani din satul Pietreasa (Alba), a fost cel care, alături de doi consăteni, a ajuns primul, luni seară, la locul accidentului aviatic din Munţii Apuseni şi au încercat să îi ajute pe răniţi, îmbrăcându-i cu hainele proprii şi făcându-le foc să se încălzească.

Citeşte: Mărturia CUTREMURĂTOARE a unui localnic salvator: Răniţii strigau de durere, unul avea picioarele rupte

Acesta s-a întrebat cum se poate, totuşi, cu tehnologia existentă în prezent, să nu poată fi localizat cu precizie un avion prăbuşit.

„Trăim în România, dar să îi găseşti pe oameni după şase – şapte ore, nu ştiu ce să zic. Cu toată tehnologia asta, i-am găsit noi, când puteam să nu mergem pe jos 4-5 kilometri prin zăpadă să îi găsim”, a subliniat Gheorghe Giurgiu.

Vezi şi: Adrian Iovan şi-a presimţit moartea. Vezi ce spunea cu doar 24 de ore înainte de prăbuşirea avionului

Unul dintre medicii din aeronavă a reuşit să sune la 112, la ora 16.16, anunţând incidentul.

Află: Lucruri neştiute despre Adrian Iovan într-un INTERVIU INCREDIBIL: Când eram mic vroiam să fiu gunoier

În avion se aflau patru medici – Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul „Sf. Maria” şi Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuş, judeţul Bihor -, o studenta şi doi membri ai echipajului de zbor – pilotul Adrian Iovan şi copilotul Răzvan Petrescu.

Pilotul Adrian Iovan a fost găsit încarcerat, iar studenta era în stop cardio-respirator, cu hipotermie severă, nemaiputând fi salvată.

Vezi: Imagini ŞOCANTE de la locul prăbuşirii avionului. GALERIE FOTO

Pilotul Adrian Iovan avea o experienţă de peste 16.000 de ore de zbor şi licenţele în termen de valabilitate, potrivit Ministerului Transporturilor. Iovan avea 55 de ani şi o carieră de aproape 40 de ani ca pilot la Tarom şi BlueAir. După pensionare, el le preda studenţilor din anii terminali ai Şcolii de Piloţi şi pilota avioane de mici dimensiuni.

 

DEZBATERE: Cine credeţi că este vinovat pentru tragedia aviatică din munţii Apuseni?