August 2023, cea mai importantă perioadă din calendar. Ce fenomen astronomic va fi remarcată în această lună

Luna august este o lună deosebită, deoarece reprezintă momentul din an când satelitul natural al Pământului se apropie cel mai mult de planeta noastră. Mai mult decât atât, putem fi martorii a două apariții ale Lunii Pline, cunoscută ca fiind o Superlună. Acesta este un eveniment destul de rar.

01 aug. 2023, 21:40
August 2023, cea mai importantă perioadă din calendar. Ce fenomen astronomic va fi remarcată în această lună
August 2023, cea mai importantă perioadă din calendar. Ce fenomen astronomic va fi remarcată în această lună

În august, Luna se găsește într-o poziție foarte apropiată de Pământ, lucru care o face să pară mai mare decât de obicei. Această poziție a astrului se numește „Luna Plină la perigeu” sau „Superluna”, în contrast cu „Luna Plină la apogeu” când astrul se află la cea mai mare distanță de Pământ. Diferența dintre aceste două poziții este de peste 50.000 km.

Citește și: Zodiile cărora nu trebuie să le ceri niciodată ajutorul într-o situație de criză. Acești nativi pot face situația să fie și mai rea

Luna Plină apare atunci când partea apropiată de Pământ a Lunii este complet iluminată de Soare pe cerul nopții, ceea ce se întâmplă în mod obișnuit o dată la aproximativ 30 de zile. Din cauza traiectoriei neregulate a Lunii în jurul Pământului, perioada dintre două Luni pline este de aproximativ 29 de zile, 12 ore, 44 de minute și 2,9 secunde. Acest lucru face posibil ca într-un an calendaristic să avem o lună calendaristică cu două Luni pline, un fenomen cunoscut sub numele de „Lună dublă”. Asta se întâmplă aproximativ la fiecare doi sau trei ani.

În acest an, în august, vom avea o oportunitate deosebită să observăm două Luni pline. Prima Superlună va fi vizibilă la o distanță de aproximativ 357.304 de kilometri de Pământ, iar cea de-a doua, pe 30 august, va fi și mai aproape, la aproximativ 357.184 de kilometri, potrivit astro-urseanu.ro.

Această a doua Lună Plină din august este denumită popular „Luna albastră”, deși cu adevărat nu va fi colorată în albastru. Termenul provine dintr-o expresie veche din secolul al XVI-lea, unde „Luna albastră” semnifica ceva extrem de rar. Mai târziu, termenul a capătat sensul de „rar”, iar acum este folosit pentru a descrie situații în care apar două Luni pline.

Astfel de evenimente, cum ar fi Superlunile sau Lunile albastre, au un impact vizibil asupra Pământului, în special asupra mareelor din oceane. Deși Superlunile nu sunt chiar rare, fenomenul de „Luna albastră” este mai puțin obișnuit și reprezintă o ocazie specială pentru cei pasionați de fenomenele astronomice.

Citește și: Horoscop Cristina Demetrescu august 2023. Zodia care are protecţie divină. Karma şi Venus retrograd dau peste cap relaţiile