Augustin Lazăr: Este datoria magistraţilor să apere independenţa justiţiei prin integritate şi toleranţă zero la corupţie

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a transmis, joi, că "magistrații au datoria de a-și apăra independența din interior", în contextul adoptării de către Guvern a actelor normative privind Justiția.

02 feb. 2017, 17:53
Augustin Lazăr: Este datoria magistraţilor să apere independenţa justiţiei prin integritate şi toleranţă zero la corupţie

„În condițiile adoptării de către Guvernul României a unor acte normative care au consecințe directe asupra activității sistemului judiciar, fără a se respecta principiile democratice privind transparența și consultarea actorilor publici implicați, Augustin Lazăr, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, a transmis următorul mesaj public: „Este datoria noastră, a magistraților, să apărăm independența și imparțialitatea sistemului judiciar, prin integritate, profesionalism și toleranță “zero” la corupție. Indepedența ne-o clădim în interiorul instituției și al profesiei și, tot din interior, ne-o apărăm!„, se arată într-un mesaj postat pe pagina de Facebook a Ministerului Public.

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a afirmat, joi, că infractorii le vor „râde în nas” procurorilor odată cu noile modificări aduse Codului penal prin care pedepsele „sunt coborâte sub un minim rezonabil”.

„(…) Observi că pedepsele sunt coborâte sub un minim rezonabil pentru ca procurorii să poată lua măsurile care sunt prevăzute de lege. Spre exemplu, să poată cere o supraveghere tehnică ai nevoie de un maxim special rezonabil de pedeapsă pe care ți-l cere legea penală. Pentru a cere o măsură preventivă ai nevoie tot așa. Păi cu trei ani maxim la abuz în serviciu ce o să facem? O să ne râdă în nas infractorii. Din păcate asta este și eu sper din toată convingerea mea că vocea rațiunii va fi puternică și va izbândi pentru că nu este foarte complicat să îți dai seama de aceasta și Guvernul va proceda la retragerea acestei OUG, care nu numai că e jenantă, dar este vizibil neconstituțională, este un derapaj constituțional cum în România nu a mai avut loc”, a precizat Augustin Lazăr la ieșirea din sediul CSM.