Augustin Lazăr, spectator la filmul despre ancheta sa privind brăţările dacice: Vor fi recuperate toate

Augustin Lazăr, procurorul general al României, a participat, marţi, la Sibiu, la proiecţia unui film despre recuperarea brăţărilor dacice, anchetă pe care a condus-o. Pelicula, intitulată ”Pe urmele aurului transilvan”, face parte din selecţia oficială a Festivalului ”Astra Film” care se desfăşoară până în 22 octombrie.
Filip Stan
17 oct. 2017, 18:17
Augustin Lazăr, spectator la filmul despre ancheta sa privind brăţările dacice: Vor fi recuperate toate

”Pe urmele aurului transilvan” este o peliculă ce vorbeşte ”cu suspans, umor şi dramă despre furtul şi traficarea unor artefacte arheologice şi, mai ales, despre investigaţiile care au urmat, cu o durată de peste zece ani şi desfăşurate pe două continente: Europa şi America de Nord”, potrivit organizatorilor Festivalului Astra Film.

”Investigaţiile, conduse de cel care avea să devină procurorul general al României, pe atunci procuror general al judeţului Alba Iulia, au urmărit traiectoria celor 24 spirale misterioase de aur găsite de un pădurar în Carpaţii Transilvaniei, în apropierea Sarmizegetusei Regia”, precizează organizatorii festivalului.

Proiecţia filmului a avut loc, marţi, la Sala Thalia din Sibiu, în prezenţa procurorului general Augustin Lazăr, care a coordonat ancheta, dar care a şi apărut în film, într-un interviu. 

”În dosarul acesta s-a lucrat zi–lumină şi când ştii că eşti pe cale să recuperezi un bun aparţinând patrimoniului cultural naţional lucrezi non-stop până când îl vezi la Muzeu. Astăzi, sunt 13 piese recuperate. După cum aţi văzut şi în film, sunt 24 despre care noi avem diverse informaţii, probe, fotografii, avem chiar şi greutatea unora din aceste piese”, a declarat Augustin Lazăr, la finanul proiecţiei, citat de News.ro.

Lazăr se declară convins că toate artefactele vor fi recuperate.

”Ele vor fi recuperate fără nicio îndoială pentru că au trăsături particulare după care pot fi identificate. Nimeni nu le poate păstra din momentul în care au apărut undeva la suprafaţă. Ele vor fi şi peste 5 ani – 10 ani – 20 de ani. Este important că că noi am identificat aceste bunuri, că am recuperat o parte dintre ele şi oriunde vor apărea surioarele lor se va şti că ele sunt din România şi că au făcut obiectul acestui dosar”, a mai spus procurorul general.

Lazăr a spus că niciodată nu s-a gândit că ar putea apărea într-un film, dar după ce a fost intervievat în documentar, speră ca această producție cinematografică să ajute la conștientizarea românilor despre valorile culturale pe care le au.

„Primul pas spre protejarea patrimoniului este conștientizarea oamenilor despre valorile culturale pe care le avem. (…) Până la acest film, nimeni nu a știut cât de importante sunt siturile arheologice ale României, că ele sunt bunuri care aparțin patrimoniului cultural național și că ele trebuie protejate, păzite, cu camere video și cu toate dispozitivele moderne ale lumii în care trăim. Eu cred că acest film va sensibiliza opinia publică și îi va face pe mulți să înțeleagă că suntem bogați, avem un patrimoniu cultural național foarte bogat (…) și trebuie să fim atenți la protejarea acestui patrimoniu cultural, fiindcă el reprezintă identitatea noastră în casa comună, europeană. (…) Un simbol ar românilor ar putea fi acest tezaur, care vine din antichitate, care a stat în mâinile regilor daci și care acum se află în colecțiile muzeale ale Muzeului Național de Istorie a României”, a explicat Augustin Lazăr.

Procurorul general avertizează că în continuare vin la noi căutători din alte țări, atrași de povestea tezaurelor dacice.

„Să acționăm preventiv. (…) Instalare camere video, asigurarea pazei, sensibilizarea oamenilor, să fie atenți dacă vin căutători din alte țări, fiindcă au început să vină din multe state europene, aflând despre această poveste a tezaurelor dacice. Vin oameni cu adrenalină, care vor să aibă escapade aventuroase prin munții noștri și pe sub nasul Poliției Române (…). Ei bine, noi trebuie să fim atenți, să reacționăm prompt și să-i prindem pe cei care vor să facă lucruri de acest gen”, a afirmat Augustin Lazăr.

Regizorul filmului „Pe urmele aurului transilvănean” („The Hunt for Transylvanian Gold”), Andrei-Nicolae Teodorescu, a anunțat marți că acest documentar a fost achiziționat de către TVR și în 2018 va fi difuzat în SUA, Olanda și Anglia.

Filmul documentar spune povestea furtului brățărilor de aur dacice, vechi de aproape 2.000 de ani și a investigației care a durat mai bine de 10 ani și s-a desfășurat pe două continente: Europa și America de Nord. Investigația a fost coordonată de procurorul general al României, Augustin Lazăr, pe atunci procuror general la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, și a scos la iveală faptul că în zona Sarmizegetusei au fost descoperite de căutătorii de comori 24 de brățări de aur dacice.

Documentarul are o durată de 50 de minute și oferă informații inedite despre rețelele care se ocupă cu traficul de artefacte pe piața neagră internațională, despre vânătorii de comori, experții în antichități, suspecții arestați și cele 13 brățări recuperate. Filmul este o producție Kogainon Films (Boston) iar echipa filmului a avut atât membri români, cât și americani. 

Astra Film Festival, ediţia a XXIV-a, are loc până în 22 octombrie, şapte săli din municipiul Sibiu fiind transpormate în cinematograf.

Potrivit organizatorilor, în cadrul acestei ediţii vor avea loc proiecţii ale celor mai noi şi captivante filme româneşti, hituri ale cinematografiei internaţionale, concerte, instalaţii multimedia şi evenimente imersive. 

DailyBusiness
PNL a decis să îl susțină pe Nicușor Dan în turul doi al alegerilor prezidențiale
Spynews
Cum arată cel mai elegant oraș din Europa! Se află în Portugalia și are o frumusețe aparte
Bzi.ro
Câți ani are Ilinca, soția lui George Simion: Nimeni nu se aștepta la asta!
Fanatik.ro
Vești bune pentru clienții din România: magazinul cu produse de 5 lei la raft se extinde în țară
Capital.ro
FUGE George Simion? Cutremur total în România fix după alegeri: Este nevoit...
Playtech.ro
Se schimbă Codul Rutier, triunghiurile reflectorizante nu mai sunt ce au fost odată. Noua dotare obligatorie
DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Adevarul
Când și cum a fost racolată jucătoarea de tenis Alexandra Iordache de mafia pariurilor. Fostul său antrenor a dat totul în vileag
wowbiz.ro
Primul tur al alegerilor prezidențiale se poate contesta la CCR. Informații de ultimă oră
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Evz.ro
Rusia se implică în alegerile din România. Kremlinul exultă
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Statul ar putea rămâne fără bani pentru pensii. Avertismentul economiștilor
Cancan.ro
Ce a găsit Piedone la 'sibienii' din Piața Domenii. Unde e făcută, de fapt, 'slănina ardelenească'. Șeful ANPC a crezut că e o glumă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Marele actor de care România s-a despărțit în lacrimi. A fost cel mai îndrăgit. Nu poate fi uitat
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Traian Băsescu, despre varianta în care George Simion devine președintele României: "Ar fi groaznic"
Lia Olguta Vasilescu, prima reactie despre preluarea sefiei PSD, dupa demisia lui Marcel Ciolacu
MediaFlux
Poate fi învins George Simion în turul 2? Ce poate învăța Nicușor Dan de la Băsescu și Iohannis
Shtiu.ro
Ce se întâmplă dacă vreunul dintre candidați moare până la turul al II-lea? Cine ajunge președinte?
Puterea.ro
Legendarul Skype a încetat oficial să funcționeze: cum să salvezi chat-urile și fișierele