Augustin Lazăr, la CSM unde susţine interviul pentru funcţia de procuror general: „Vreau o instituţie europeană” UPDATE

Augustin Lazăr, propus de ministrul Justiţiei pentru funcţia de Procuror General al României, susţine joi, în faţa Secţiei pentru procurori a CSM, interviul în urma căruia va primi un aviz consultativ din partea consiliului.
Filip Stan
20 apr. 2016, 18:54
Augustin Lazăr, la CSM unde susţine interviul pentru funcţia de procuror general:

UPDATE ora 9.45 Augustin Lazăr, propus de ministrul Justiţiei pentru funcţia de procuror general al României, a ajuns la CSM în jurul orei 9.15, interviul fiind programat de la ora 10.00.

Acesta a spus, la intrarea la CSM, că îşi doreşte o instituţie europeană, la standarde europene. „Vreau o instituţie care să fie altfel decât până acum, cu o faţă europeană şi cu standarde europene„, a afirmat Augustin Lazăr.

După interviu, avizul consultativ al Secţiei pentru procurori va fi transmis către Ministerul Justiţiei.

Proiectul de management al procurorului Augustin Lazăr a fost pus în dezbatere publică, la data de 4 aprilie, urmând ca joi, 21 aprilie, magistratul să susţină interviul în faţa Secţiei pentru procurori a CSM. Ulterior, vineri, pe data de 22 aprilie, avizul va fi transmis către Ministerul Justiţiei, urmând ca propunerea ministrului Justiţiei să fie înaintată Preşedintelui României, Klaus Iohannis.

Din proiectul de management al lui Augustin Lazăr reiese că unul dintre obiective sale este „pregătirea unor procurori cu vocaţie europeană” dar şi necesitatea de a „elabora un ghid de bune practici în materia cooperării judiciare internaţionale”. De asemenea, magistratul subliniază „importanţa conduitei în mediul judiciar, a capacităţii de comunicare cu judecătorii, procurorii, personalul auxiliar şi administrativ, justiţiabilii, persoanele implicate în actul de justiţie, operatorii de intelligence, reprezentanţii mass-media care reflectă activitatea organelor judiciare ca formatori de opinie inclusiv în domeniul înfăptuirii justiţiei”.

Citeşte şi: Augustin Lazăr, propus pentru funcţia de procuror general

Augustin Lazăr are în vedere „elaborarea unei strategii privind modul de sesizare a parchetelor, care să prevadă noi surse de sesizare, mai ales privind infracţiunile grave (surse deschise, numere Telverde, sesizări ale instituţiilor şi persoanelor cu atribuţii legale în acest sens), modul în care circulă, pe cale administrativă, modul de verifîcare a îndeplinirii, de către subiectele obligate, a obligaţiilor legale de sesizare a parchetului „ dar şi efectuarea unui schimb permanent de informaţii cu instituţiile care au obligaţii legale în domeniu, se mai arată în documentul citat.

Alte priorităţi ale procurorului sunt legate de elaborarea unei metodologii privind luarea măsurilor asigurătorii, dar şi o strategie de modernizare a informatizării.

Augustin Lazăr are o vechime, în funcţia de procuror, de 34 de ani, dintre care 18 ani în funcţii de conducere. El este procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia din anul 2013, calitate în care a coordonat şi a instrumentat cauze complexe, una dintre acestea fiind urmărirea şi repatrierea tezaurelor sustrase din situl Sarmizegetusa Regia, în care a fost necesară cooperarea judiciară internaţională. Anterior, din anul 2001 până la finalul anului 2012, a ocupat funcţia de procuror general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia.

Spynews
Tzancă Uraganu, gest impresionant în memoria lui Lucas. Ce decizie a luat în carieră, pentru nepoțelul său, care a murit: ”Am promis” / FOTO
Bzi.ro
S-a rupt lanțul de iubire între Monica Bîrlădeanu și Valeriu Gheorghiță! „Când cineva îți dă timpul lui, dăruiște și tu!”
Fanatik.ro
Cea mai veche fabrică din România a renăscut din propria cenușă și își deschide porțile. Sute de angajați vor lucra aici
Capital.ro
Legea intră în vigoare în România. Klaus Iohannis a luat decizia astăzi, 27 mai
Playtech.ro
DOLIU în sportul românesc. Fanii sunt în LACRIMI! A MURIT un TITAN!
DailyBusiness
ATENȚIE! Este ultima zi când puteți depune documentul. De mâine se primesc amenzi!
Adevarul
EXCLUSIV Caracatița gunoaielor reciclate fictiv. Afaceriști mână-n mână cu autoritățile statului la un depozit de deșeuri
Spynews
Hidrologii, anunț de ultimă oră! Pericol de inundații în mai multe județe din țară. A fost emis un cod galben de viituri / FOTO
Spynews
EXCLUSIV! Fostul iubit al Cristinei Pucean, acuzații extrem de grave la adresa dansatoarei și a familiei ei! Bărbatul susține că a fost păcălit și își vrea banii înapoi! Declarații pentru Spynews.ro!
Evz.ro
Sistemul sanitar din România, rușinea Europei. Oamenii mor cu zile
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
wowbiz.ro
Mama fostei campioane olimpice la gimnastică a murit duminică într-un accident rutier
Cancan.ro
Cutremurător! Celebrul actor a fost ucis în timp ce a încercat să oprească un jaf
Playsport.ro
Mădălina Ghenea a arătat TOT de data asta! Imaginile interzise au fost făcute publice
kanald.ro
Gastronomia la nivel global: Cele mai bizare mâncăruri pe care trebuie să le încerci măcar o dată în viață
Capital.ro
A murit o legendă a României. Toată țara e în lacrimi: Un uriaş s-a transformat în stea
StirileBZI
Produse din ciocolată și biscuiţi, vândute mai scump în România! Amendă de 337,5 milioane de euro
Prosport.ro
FOTO. Ups! Mădălina Ghenea s-a urcat pe masă și rochia a lăsat la vedere mult prea mult!
stirilekanald.ro
"L-aş omorî!" Mărturiile pline de durere ale părinților criminalului Mariei, fetița de 8 ani găsită moartă în pădure
substantial.ro
Cum să crești și să îngrijești orhideea fluture acasă: îngrășăminte naturale și sfaturi de la un florar profesionist
MediaFlux
DOLIU la HOLLYWOOD! A fost ÎMPUȘCAT MORTAL
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'