Augustin Zegrean îl critică pe Toader: „Nu se poate să-l constrângi pe Iohannis să numească şef al DNA persoana respinsă”

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat că în cazul în care președintele o respinge pe Adina Florea, propusă pentru șefia DNA, la a doua numire ar putea să vină cu același om, din moment ce în lege nu este o interdicție în acest sens. Fostul președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean, susține că, în teorie, Tudorel Toader are dreptate, dar, în practică, nu este posibil să obligi președintele în felul acesta, iar legea de care se folosește Toader, în spiritul ei, arată că ar trebui venit cu o doua propunere, iar persoanele să fie diferite.

16 oct. 2018, 09:29
Augustin Zegrean îl critică pe Toader: „Nu se poate să-l constrângi pe Iohannis să numească şef al DNA persoana respinsă”

”Domnul ministru are dreptate când spune că nu scrie nicăieri în lege că nu poate veni și a doua oară cu aceeași propunere, dar mi se neconstituțională această piedică pentru președinte, nu poți să-l constrângi pe președinte să accepte același om, după ce a respins prima propunere.

Textul legii mie mi se pare că te duce cu gândul la o altă propunere, dar nu aceeași persoană. O persoană înseamnă o propunere, nu înseamnă că vi cu aceeași persoană și ai înaintat aceeași propunere.  Nu se poate așa!

Există deja un precedent în acest sens. În 2008 am avut o remaniere guvernamentală, iar președintele a respins un ministru. Premierul de atunci nici nu a stat pe gânduri și a venit cu o altă propunere, cu alt om.

Mi se pare neconstituțională această obligare a președintelui.”, a spus Augustin Zegrean, la Realitatea TV.

Tudorel Toader: Nu scrie nicăieri că a doua propunere la şefia DNA trebuie să fie altcineva