Aurelian Pavelescu: Decizia CCR nu suspendă dreptul SRI de a face interceptări, dacă există legi speciale

Aurelian Pavelescu, avocat penalist, nu interpretează decizia Curţii Constituţionale în sensul în care Serviciul Român de Informaţii nu mai are dreptul să intercepteze comunicaţii, atât timp cât există legi în vigoare care îi conferă acest drept. Legea siguranţei naţionale dă dreptul serviciilor de informaţii să facă interceptări.
Bogdan Păcurar
16 feb. 2016, 17:32
Aurelian Pavelescu: Decizia CCR nu suspendă dreptul SRI de a face interceptări, dacă există legi speciale

Plenul Curții Constituționale a admis marți, cu majoritate de voturi, excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor din Codul de procedură penală care prevăd că supravegherea tehnică dispusă de procuror poate fi efectuată nu doar de „organul de cercetare penală sau de lucrători specializați din cadrul poliției”, ci și de „alte organe specializate ale statului” (rt. 142, alin. 1).

În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi, a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că sintagma „ori de alte organe specializate ale statului” din cuprinsul dispoziţiilor art.142 alin.(1) din Codul de procedură penală este neconstituţională.

„Sintagma supusă controlului nu respectă condiţiile de calitate inerente unei norme legale, sub aspectul clarităţii, preciziei şi previzibilităţii, întrucât nu permite subiecţilor de drept să determine care sunt organele specializate ale statului abilitate să realizeze măsurile dispuse prin mandatul de supraveghere tehnică, măsuri cu un grad ridicat de intruziune în viaţa privată a persoanelor”, a motivat Curtea.

În articolul 142, alin 1 din Codul de procedură penală, Serviciul Român de Informaţii nu este enumerat explicit printre organele care pot face interceptări, astfel că poate fi încadrat la „alte organe specializate ale statului”, sintagma declarată neconstituţională.

Citeşte şi: CCR: Prevederea privind efectuarea supravegherii tehnice de „alte organe specializate ale statului”, neconstituţională

Interzice acest lucru SRI-ului dreptul de a mai face interceptări, cel puţin până la modificarea legii? L-am întrebat pe un avocat penalist. Aurelian Pavelescu a declarat în exclusivitate pentru RomaniaTV.net că decizia CCR de marţi nu interferează cu dreptul SRI de a face interceptări, atâta vreme cât acest lucru este stabilit explicit de legi speciale, aflate în vigoare.

„Până la modificarea legii, acest text (desfiinţat de CCR – n.r.) devine inaplicabil, prin urmare nicio altă instituţie în afara celor precizate explicit de lege nu mai poate efectua procedura interceptărilor. În condiţiile în care există legi speciale cu privire la alte instituţii ale statului care pot efectua interceptări, acele interceptări se pot realiza numai în scopul legii respective”, a declarat Aurelian Pavelescu.

Or, legislaţia în vigoare cuprinde legi care conferă Serviciului Român de Informaţii dreptul de a supraveghea convorbiri. Este de ajuns să ne uităm la Legea siguranţei naţionale (Legea 51/1991), unde SRI este enumerat printre serviciile care pot supraveghea convorbiri. Aceste „convorbiri şi/sau comunicări interceptate, redate în scris, şi/sau imaginile înregistrate se transmit organelor de urmărire penală în integralitate, însoţite de conţinutul digital original al acestora”, stabileşte art. 21, alin. 1 din lege.

Ca atare, există legi speciale care dau dreptul serviciilor secrete să intercepteze convorbiri. Şi-atunci, nu rămâne decât ca articolul suspendat de decizia CCR de marţi să fie reformulat şi clarificat. Opinia lui Aurelian Pavelescu este că acest lucru ar trebui făcut prin Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului, care să clarifice articolul din Codul de procedură penală.

„Domeniul dreptului penal este guvernat de principiul legalităţii. Acest principiu reflectă ideea ideea că orice procedură trebuie reglementată expres de către lege în mod punctual,fără niciun fel de posibilitate de interpretare în sensul lărgirii sau diminuării voinţei exprese a legiuitorului. Este motivul pentru care Curtea Constituţională a decis în mod corect asupra textului respectiv, considerat imprecis, expus unor interpretări extensive care pot da naştere la abuzuri”, a mai precizat Aurelian Pavelescu.

Decizia CCR intră în vigoare o dată cu publicarea ei în Monitorul Oficial. Din acel moment, articolul de lege declarat neconstituţional este suspendat, iar legiuitorul are la dispoziţie 45 de zile pentru corectarea lui.

DailyBusiness
Șomajul atinge un minim istoric de 3,33%, impulsionat de relansarea economică europeană
Spynews
Incredibil! Ce a postat un șofer de ridesharing pe Tiktok după ce Ruby i-a fost clientă: “Ai fi putut să…” | FOTO
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Obiceiul sănătos recomandat persoanelor care au peste 50 de ani. Ce e bine să facă în fiecare zi
Capital.ro
Se dau câte 800 lei. ANAF te va verifica. Depui declarație pe propria răspundere cum i-ai cheltuit
Playtech.ro
Vouchere de vacanță 2025. Când trebuie salariații să restituie tichetele, situațiile prevăzute de lege
DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Adevarul
Personalitățile pe care românii le-ar vrea președinte, dar nu sunt pe buletinul de vot. „Clasa politică e imaginea societății”
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Bogdan Mocanu nu scapă! Cum răspunde artistul acuzațiilor conform cărora ar fi fost în vacanță cu Andra Volos: "Da, am fost în Italia..."
Spynews
Încă o aroganță marca Tzancă Uraganu! Și-a aprins trabucul cu o bancnotă de 100 de dolari. Reacția fanilor | VIDEO
Evz.ro
Marele mister al telefoanelor. Puncte ciudate pe ecrane
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
kanald.ro
Trei români și-au pierdut viața într-un accident rutier, în Ungaria! Aceștia urmau să ajungă la muncă, în Franța
Cancan.ro
Klaus Iohannis nu mai arată așa cum îl știai. Cum s-a schimbat fostul președinte, după ce a demisionat
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Elena Udrea, OUT din închisoare?! Avocatul ei a dat imediat vestea uriașă: E aritmetică!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
stirilekanald.ro
Ce s-a întâmplat cu Bogdan înainte de a fi înghițit de apele Dunării? Bărbatul care îl însoțea la pescuit face declarații cutremurătoare: „A început să țipe, să urle”
Explozie uriașă la cel mai mare port din Iran! Sunt zeci de morți și peste 700 de răniți
MediaFlux
Rusia, China și Iran își întind tentaculele în Africa. Planul lui Putin pentru o nouă ordine mondială, fără Occident
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Planta care atrage iubirea în viața noastră. Floarea fericirii feminine nu ar trebui să lipsească din casele noastre