BOGDAN AURESCU: E foarte bine că Parchetul General investighează organizarea alegerilor în DIASPORA

Noul şef al diplomaţiei române, Bogdan Aurescu, a apreciat marţi că "este foarte bine că s-a declanşat investigaţia Parchetului General" privind organizarea alegerilor prezidenţiale în diaspora şi a asigurat că Ministerul Afacerilor Externe (MAE) "va da tot concursul acestei anchete".

25 nov. 2014, 13:27
BOGDAN AURESCU: E foarte bine că Parchetul General investighează organizarea alegerilor în DIASPORA

„Îmi este extrem de clar, aş spune în mod acut, contextul intern dificil în care reputaţia ministerului şi a oamenilor săi a avut de suferit. Vreau să subliniez că apreciez că toate aspectele legate de organizarea alegerilor şi de implicarea MAE în acest proces trebuie clarificate, iar responsabilităţile trebuie clar stabilite. Din acest punct de vedere, este foarte bine că s-a declanşat investigaţia Parchetului General. Ea va stabili clar cui aparţine răspunderea, dacă această răspundere există, şi cred că este important să lăsăm ancheta să-şi urmeze cursul. MAE va da tot concursul acestei anchete”, a afirmat Aurescu, într-o declaraţie de presă la sediul MAE.

Şeful diplomaţiei române a apreciat că instituţia pe care o conduce „nu poate să fie slabă, ci puternică” pentru că de ea depinde realizarea intereselor naţionale ale României.

„Diplomaţia trebuie să fie funcţională – ori ea nu poate să funcţioneze atunci când sunt puse sub semnul întrebării buna credinţă, profesionalismul şi integritatea oamenilor săi. Sunt diplomat de carieră şi cred că această formulă în prezent, în actualul context , este cea mai bună formulă pentru conducerea ministerului şi a diplomaţiei”, a mai spus Bogdan Aurescu.

Noul ministru de Externe a ţinut să reamintească faptul că de 18 ani lucrează în ministerul de Externe şi că a parcurs toate etapele carierei diplomatice.

„Am încredere în colegii mei diplomaţi şi consuli, care sunt, în foarte mare măsură, profesionişti şi integri. Îi susţin şi îi îndemn să rămână aşa. Pe mine mă cunoaşteţi: de mai bine de 18 ani vin în fiecare zi la serviciu, la minister, iar această sintagmă include şi sâmbete, şi duminici, şi de multe ori şi nopţi. Am parcurs cariera de diplomat pas cu pas, de la referent relaţii şi ataşat până la ministru-plenipotenţiar”, a mai precizat Bogdan Aurescu.

Parchetul General a anunţat, pe 20 noiembrie, că pe rolul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică se efectuează cercetări în cauza constituită ca urmare a conexării a şase dosare penale ce vizează plângeri privind modul de desfăşurare a votului din diaspora la alegerile prezidenţiale.

Potrivit unui comunicat al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, remis AGERPRES, faptele sesizate sunt prevăzute de dispoziţiile art. 297 Cod penal (abuzul în serviciu), art. 298 Cod penal (neglijenţa în serviciu) şi art. 385 Cod penal (împiedicarea exercitării drepturilor electorale).

„Procurorii au dispus, la data de 18 noiembrie 2014, începerea urmăririi penale cu privire la faptă, sesizările formulate vizând persoane cu diferite funcţii sau funcţionari din cadrul instituţiilor cu rol decident în ceea ce priveşte organizarea şi desfăşurarea alegerilor”, precizează comunicatul citat.

Citeşte şi Bogdan Aurescu a semnat protocolul de predare-primire a portofoliului Afacerilor Externe