Aurescu: Împărţirea cotelor de migranţi NU e SUFICIENTĂ. E important să tratăm SURSA problemei refugiaţilor

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a declarat, marți, referindu-se la situația creată de numărul mare de refugiați veniți în Europa din Africa și Orient, că împărțirea de cote de migranți între statele Uniunii Europene nu este singura soluție la această problemă, important fiind ca sursa acesteia să fie tratată, anume instabilitatea din vecinătatea sudică și combaterea terorismului.

01 sept. 2015, 19:03
Aurescu: Împărţirea cotelor de migranţi NU e SUFICIENTĂ. E important să tratăm SURSA problemei refugiaţilor

„Cred că soluțiile de tip unilateral sau național izolate și nu în concert cu celelalte state europene nu pot să aducă rezultate durabile pentru această problemă. În egală măsură cred că trebuie să găsim soluții pentru tratarea problemei imigrației la sursa acesteia, inclusiv în țările de origine.

Nu este suficient să luăm măsuri de genul împărțirii de cote pentru fiecare stat european — aici dezbaterea, sigur, este deschisă — este important să tratăm sursa problemelor, instabilitatea care există la nivelul vecinătății sudice, combaterea terorismului, a problemelor legate de statalitatea slabă a unora dintre actorii din această regiune sunt provocări care trebuie să-și găsească răspuns în cadrul diverselor inițiative și acțiuni de la nivelul Uniunii Europene”, a declarat Aurescu, la finalul galei de deschidere a Festivalului Ambasadelor.

Citeşte şi: Consilierul prezidenţial Leonard Orban: 1.700 de imigranţi AJUNG în România în noiembrie

Întrebat care ar fi soluțiile la situația refugiaților, șeful diplomației române a afirmat că este prea devreme în acest moment să se pronunțe asupra soluțiilor.

„Sunt deja o serie de propuneri care au fost prefigurate în inițiativele Comisiei Europene, ele sunt cunoscute. Sunt deja soluții care au fost discutate la nivelul Consiliului European, au fost deja anumite angajamente asumate de către statele membre în mod unitar.

Și România și-a asumat o parte din aceste angajamente, rămâne să vedem în continuare față de amploarea acestui fenomen în acest moment care sunt soluțiile suplimentare pe care le vom avea în vedere. România deja și-a asumat prin deciziile la nivelul Consiliului European o serie de măsuri care au în vedere inclusiv asumarea voluntară de un anumit număr de refugiați, dar trebuie să analizăm împreună, la nivelul UE, noul context care a fost creat de acest nou val de migranți, care sunt soluțiile cele mai adecvate”, a adăugat Aurescu.

Citeşte şi: Blaga: România, nepregătită să facă faţă cotei de imigranţi. Ei trec în spaţiul Schengen ca prin brânză

El a a precizat că problema refugiaților este una dintre temele care vor fi, pe 4 septembrie, pe agenda reuniunii informale a miniștrilor de externe a UE, care va avea loc la Luxemburg.