Aurescu: Participarea României la NATO e o poveste de succes. Spun acest lucru la 10 ani de la aderare

Secretarul de stat pentru afaceri strategice în Ministerul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat marţi că la zece ani de la aderarea României la NATO se poate afirma că participarea ţării noastre în cadrul Alianţei este o 'poveste de succes', transmite Agerpres.

28 ian. 2014, 17:10
Aurescu: Participarea României la NATO e o poveste de succes. Spun acest lucru la 10 ani de la aderare

Aurescu a participat marţi la o masă rotundă dedicată marcării a două decenii de la semnarea de către ţara noastră a Documentului-cadru al Parteneriatului pentru Pace (Partnership for Peace/ PfP).

Bogdan Aurescu a evidenţiat în intervenţia sa relevanţa momentului 26 ianuarie 1994 pentru ţara noastră, când România a devenit primul stat semnatar al Documentului-cadru.

El a subliniat că Parteneriatul pentru Pace, fundamentat pe valori comune precum democraţia, drepturile şi libertăţile fundamentale, a sprijinit procesul de reformă din statele Europei Centrale şi de Est şi a contribuit cu succes la promovarea păcii şi securităţii în spaţiul euroatlantic.

Aurescu a punctat şi faptul că profilul României în Alianţă, la zece ani de la aderare, este unul consolidat, de stat care îşi aduce o contribuţie solidă la securitatea NATO, prin participările la operaţiile aliate, prin contribuţiile specializate în domenii de interes pentru Alianţă, prin aportul conceptual – de exemplu prin implicarea la elaborarea Conceptului Strategic adoptat în 2010, prin găzduirea unei componente relevante a viitorului sistem NATO antirachetă sau printr-o prezenţă semnificativă cu experţi români în Secretariatul Internaţional.

‘Bogdan Aurescu a arătat că la zece ani de la aderare, se poate spune că participarea României la NATO este o poveste de succes’, arată MAE.

El a evidenţiat susţinerea ţării noastre pentru utilizarea eficientă a formatelor de dialog cu partenerii pentru derularea de consultări politice asupra evoluţiilor de securitate din regiunile respective, precum şi pentru consolidarea cooperării practice, inclusiv în privinţa combaterii noilor riscuri de securitate.

De asemenea, secretarul de stat a reamintit sprijinul României pentru viziunea strategică a NATO, care are ca bază constituirea unei reţele de parteneriate în zone de interes strategic din proximitatea graniţelor sale, cum ar fi spaţiul euroatlantic, Mediterana şi Orientul Mijlociu.

VEZI SI:

Mircea Geoană: România are un culoar interesant pentru postul de secretar general NATO