Aurescu: Vom analiza orice propunere şi cifră propusă de Comisia Europeană

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a declarat miercuri că orice propunere sau cifre avansate de Comisia Europeană cu privire la refugiați va fi supusă analizei interne interinstituționale și a precizat că România preferă cotele voluntare de imigranți, în locul celor obligatorii.

09 sept. 2015, 09:02
Aurescu: Vom analiza orice propunere şi cifră propusă de Comisia Europeană

„Vom vedea elementele pe care președintele Comisiei le va prezenta. Poziția pe care atât primul-ministru, cât și președintele României au exprimat-o este de a prefera un sistem cu cote voluntare și nu obligatorii. Orice fel de propunere a Comisiei, de cifră care ar putea fi avansată este supusă procesului de analiză internă interinstituțională și negocierii între statele membre”, a spus Aurescu, după ce a participat la Biroul permanent al Camerei Deputaților.

El a afirmat că în ceea ce privește migrația a prezentat conducerii Camerei elementele cunoscute, arătând că după ce planul Comisiei va fi transmis oficial statelor membre analiza va continua și instituțiile vor elabora mandatul care va fi supus spre aprobare CSAT de săptămâna viitoare.

CRIZA IMIGRANŢILOR. Juncker: UE le oferă protecţie mai bună refugiaţilor. Migranţii ilegali, deportaţi

Aurescu a precizat că prima rundă de negociere a propunerii Comisiei Europene va avea loc pe 14 septembrie cu ocazia reuniunii miniștrilor de Interne, urmând ca apoi să se discute în octombrie tot la o astfel de reuniune, cât și în Consiliul European.

El a afirmat că aderarea României la Schengen ar contribui la întărirea spațiului european.

„Chestiunea migrației este o chestiune extrem de sensibilă, un dosar complicat care afectează capacitatea statelor membre de a se concentra pe alte chestiuni, dar aderarea României la spațiul Schengen, mai ales în aceste condiții în care spațiul Schengen este supus unor presiuni din punct de vedere securitar, al migrației ar întări securitatea spațiului Schengen, ar aduce o contribuție de fond în întărirea frontierelor europene. Avem nu doar drepturi, cât și obligații, solidaritatea europeană trebuie să funcționeze în dublu sens. Nu este vorba de o condiționare, dar nu facem altceva decât să subliniem apăsat că aderarea la Schengen a României mai ales în această perioadă în care este supus unor presiuni consistente nu ar face altceva decât să întărească acest spațiu și securitatea spațiului european în ansamblul său”, a mai declarat ministrul.

CRIZA IMIGRANŢILOR. Afluxul de migranţi pe continentul european nu riscă să schimbe DEMOGRAFIA continentelor

Aurescu a specificat faptul că MAE nu are competențe în primirea, selecția și gestionarea centrelor de primire a refugiaților.

Conducerea Camerei Deputaților l-a invitat pe ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, pentru discuții referitoare la tema imigranților și declarațiile fostului ambasador belgian, Philippe Beke, care spunea, într-un interviu acordat la finalul mandatului, că „în Parlamentul României ar trebui să se facă politică, și nu bani”.