Austeritatea, un moft. Cresc salariile bugetarilor din administraţia locală şi judeţeană, deşi sunt lefuri de peste 18.000 de lei pe lună

În timp ce Guvernul reduce aparatul funcţionăresc şi strânge cureaua în ceea ce priveşte cheltuielile, în ţară continuă dezmăţul bugetar

16 mai 2023, 15:11
Austeritatea, un moft. Cresc salariile bugetarilor din administraţia locală şi judeţeană, deşi sunt lefuri de peste 18.000 de lei pe lună

Cresc salariile bugetarilor din administrația locală și județeană. Bugetarii din cadrul Primăriei Zalău și cei din cadrul Consiliului Județean Sălaj vor beneficia de salarii mai mari. Măsurile au fost decise prin Hotărâre de Consiliu Local, respectiv Hotărâre de Consiliu Județean.

Astfel, în 27 aprilie, consilierii județeni au votat Hotărârea nr.60 privind stabilirea salariilor de bază pentru personalul din aparatul de specialitate al Consiliului Judeţean Sălaj, cu aplicare din luna aprilie.

Potrivit informațiilor publice, disponibile pe site-ul instituției, salariile de bază ale funcționarilor publici din Consiliul Județean variază între 12.075 lei, pentru un șef de birou, și 18.300 lei pentru secretarul general al județului.

În cazul funcțiilor generale și specifice de execuție, salariile de bază pornesc de la 4.722 lei, pentru un referent, și ajung la 7.809 lei pentru un auditor.

Salarii 2023. Bugetarii norocoşi care primesc mărire de leafă de la 1 iunie în plin scandal legat de austeritate

Cu privire la personalul contractual, salariile de bază pentru funcțiile de conducere sunt de 10.373 lei pentru un șef serviciu, respectiv 12.650 lei pentru un director.

Detalii despre salariile bugetarilor la Sălaj

Pentru funcțiile de execuție pe grade și trepte profesionale, lefurile pornesc de la 3.329 lei – salariul de bază al unui îngrijitor, și ajung la 8.124 lei – salariul de bază al unui inspector de specialitate.

Vezi toate salariile de la Consiliul Județean AICI

Tot din 27 aprilie, s-au modificat salariile și la DGASPC Sălaj. Cel mai mic salariu de bază îl încasează un referent -3.365 lei. Un inspector ajunge la 5.123 lei, un șef serviciu are 8.488 lei, iar directorul are un salariu de bază de 14.490 lei.

Vezi toate salariile de la DGASPC Sălaj AICI

Și tot din 27 aprilie, s-au stabilit noile salarii de bază pentru pentru personalul din cadrul Direcției Județene de Evidență a Persoanelor Sălaj. Cel mai mic salariu de bază îl ae un referent debutant – 3.961 lei. Un consilier cu grad profesional superior are 6.787 lei, iar directorul are un salariu de bază de 12.682 lei.

Vezi toate salariile de la DJEP Sălaj AICI

De menționat că, în toate cazurile, salariile de bază cuprind sporul de vechime în muncă la nivel maxim.

E important de precizat și că salariile de bază pentru funcțiile de execuție sunt pentru gradaţia 0. Salariile de bază pentru gradaţiile 1 – 5 se determină de președintele Consiliului Județean Sălaj ori de ordonatorul de credite, prin dispoziție, prin majorarea salariilor de bază pentru gradaţia 0 potrivit prevederilor art. 10 din Legea-cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

De asemenea, salariile de bază stabilite pentru funcţiile prevăzute la gradul IA sau treapta IA, potrivit nivelului studiilor se utilizează şi pentru salarizarea funcţiilor de la cabinetul preşedintelui și al vicepreședintelui Consiliului Judeţean.

Avertisment dur, salariile şi pensiile ar putea fi îngheţate. Datoria României a crescut enorm

Și la Zalău au crescut salariile de bază pentru o parte a angajaților din instituție. Prin Hotărârea nr.10 din 27 aprilie privind rectificarea bugetului local al Municipiului Zalău aprobat pentru anul 2023 şi a bugetului activităţilor finanţate integral sau parţial din venituri proprii, modificarea listei de investiţii aprobată pentru anul 2023 şi aprobarea programului de activitate actualizat pentru anul 2023 al SC Citadin Zalău SRL – activitatea Reparaţii străzi, s-au ajustat și salariile angajaților.

Din datele oficiale, publice pe site-ul instituției, se observă că au crescut salariile de bază doar pentru cei cu funcții de conducere.

În ceea ce-i privește pe funcționarii publici cu funcții de conducere, salariile de bază pornesc de la 10.710 lei pentru un șef birou și ajung la 18.250 lei, pentru secretarul general al instituției.

Referitor la personalul contractual cu funcții de conducere, un șef birou are un salariu de bază de 9.870 lei, iar un director are 12.390 lei. Un contabil șef are un salariu de bază de 10.500 lei.

Vezi toate salariile din Primăria Zalău, precum și coeficienții în funcție de care se calculează, AICI

Marcel Ciolacu, promisiune pentru liderii de Consilii Județene: „Vă asigur că voi face din susținerea investițiilor publice locale o adevărată obsesie a viitoarei guvernări”

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, le-a promis șefilor de Consilii Județene că, după ce va ajunge premier, îi va ajuta să acceseze fonduri europene și să deblocheze proiectele care stagnează.

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, luni, la o reuniune publică în care au participat lideri de Consilii Județene, că după ce va ajunge premier, va face „o obsesie” din a-i ajuta pe aleșii locali să acceseze fonduri europene și să deblocheze proiectele care stagnează.

„Vă spun la ce să vă așteptați de la noua formulă guvernamentală. Așteptați-vă ca la Palatul Victoria să găsiți uși deschise și mâini întinse atunci când veți avea cea mai mare nevoie.

Dar obișnuiți-vă și cu gândul că trebuie să fim eficienți în cheltuirea banului public și inteligenți în accesarea banilor europeni.

Vă asigur că Guvernul va face eforturi uriașe să pună rapid la punct mecanisme noi care să asigure finanțări pentru proiecte majore și mature, și să vă ajute să deblocați și să finalizați orice obiectiv în derulare pe fonduri europene.

Vom dialoga permanent pentru că scopurile noastre sunt comune, să absorbim cât mai mult din finanțarea europeană și românii să vadă ceva palpabil în comunitățile lor.

Vă asigur că voi face din susținerea investițiilor publice locale o adevărată obsesie a viitoarei guvernări”, a spus liderul PSD.