Australia a dejucat un „complot terorist” care viza doborârea unui avion

Forțele de ordine australiene au dejucat un 'complot terorist' presupus islamist care urmărea 'doborârea' unui avion printr-un dispozitiv exploziv improvizat, iar patru persoane au fost arestate la Syndey, a anunțat duminică premierul Malcolm Turnbull, potrivit AFP.

30 iul. 2017, 08:04
Australia a dejucat un „complot terorist” care viza doborârea unui avion

„Pot anunța că noaptea trecută a avut loc o importantă operațiune de contraterorism pentru a dejuca un complot terorist ce viza doborârea unui avion”, a declarat el presei. În urma acestui incident, măsurile de securitate au fost consolidate pe principalele aeroporturi din țară.

„Amenințarea teroristă este extrem de reală”, a avertizat premierul, precizând că planul de atac pare să dezvăluie un ‘complot elaborat’, și nu acțiunea unui așa-numit ‘lup singuratic’.
Cei patru bărbați, care nu au fost oficial inculpați și a căror vârstă nu a fost dezvăluită, au fost arestați sâmbătă, când poliția a luat cu asalt locuințe în cel puțin patru cartiere diferite din Sydney, între care și centrul orașului.

Ei sunt suspectați că au legătură cu un complot ‘de inspirație islamică’, a declarat comisarul Andrew Colvin, din cadrul poliției federale australiene.

„Credem că este vorba de terorism de inspirație islamică. Trebuie să anchetăm mai profund ceea ce se ascunde exact în spatele acestui lucru”, a explicat comisarul.

El a adăugat că datorită unor informații culese în ultimele zile forțele de ordine au descoperit pista unui posibil „atac terorist în care s-ar fi folosit un dispozitiv exploziv improvizat”, pregătit de mai multe persoane la Syndey.

Autoritățile nu au precizat dacă atacul viza un zbor național sau internațional, însă cotidianul Daily Telegraph din Sydney a scris că ar fi fost vorba de un zbor intern.

Autoritățile australiene se tem de noi atacuri jihadiste după mai multe atentate, între care uciderea unui angajat al poliției la Sydney de către un adolescent de 15 ani, care au vizat această țară în ultimii ani.

Înainte de acest anunț, 12 atacuri au fost dejucate și circa 60 de persoane au fost inculpate de la ridicarea nivelului de alertă în septembrie 2014.

Australia participă la coaliția internațională condusă de SUA care desfășoară raiduri aeriene împotriva grupării jihadiste Statul Islamic în Irak și Siria din vara lui 2014.


loading...