Australia: Fostul premier, împiedicat de actualul prim-ministru să devină SECRETAR GENERAL al ONU

Speranțele fostului premier australian Kevin Rudd de a deveni noul secretar general al ONU au fost spulberate vineri, după ce guvernul australian a refuzat să-l nominalizeze pentru această funcție.

29 iul. 2016, 06:37
Australia: Fostul premier, împiedicat de actualul prim-ministru să devină SECRETAR GENERAL al ONU

Malcolm Turnbull a declarat presei la Sydney că Rudd nu este sustenabil pentru rolul de secretar general al ONU și că guvernul său nu va nominaliza pe nimeni pentru a-i succeda lui Ban Ki-moon, al cărui mandat expiră la 31 decembrie.

Presa locală a relatat că, după ce guvernul nu a reușit să ajungă la o înțelegere asupra subiectului joi, Turnbull și-a asumat decizia de a nu face nominalizarea.

‘Când guvernul australian nominalizează o persoană pentru o funcție, în special una internațională, întrebarea-cheie este dacă noi credem că persoana în cauză (…) este potrivită pentru acea poziție’, a declarat Turnbull vineri într-o conferință de presă. ‘Evaluarea mea este că domnul Rudd nu este și i-am explicat personal motivele’, a adăugat el.

În 2010, Kevin Rudd a fost înlăturat din funcție de propriul Partid Laburist, principalul rival politic al Partidului Liberal din care provine prim-ministrul Malcolm Turnbull, dar el a spus că decizia sa nu a avut nimic de a face cu culoarea politică a lui Rudd.

Kevin Rudd face lobby în privat pentru obținerea postului de secretar general al ONU de mai multe luni și i-a cerut lui Malcolm Turnbull să-l nominalizeze pentru această funcție din partea Australiei după alegerile de la 2 iulie, notează DPA.

Până în prezent există 12 candidați pentru funcția de secretar general al ONU, printre care și fostul premier al Noii Zeelande Helen Clark.