Australienii care posedau arme de foc ilegale le-au predat în 3 luni de amnistie. Autorităţile australiene au strâns 51.000 de arme

Australienii au predat 51.000 de arme de foc în cele trei luni de amnistie asupra armelor ilegale, ceea ce reprezintă o cincime din numărul total de arme ilegale din Australia, a anunțat vineri premierul Malcolm Turnbull, care a respins totuși cererile de a prelungi această măsură în urma atacului sângeros comis duminică în orașul american Las Vegas.

06 oct. 2017, 07:16
Australienii care posedau arme de foc ilegale le-au predat în 3 luni de amnistie. Autorităţile australiene au strâns 51.000 de arme

”Nu sugerez că nu vom mai avea amnistii asupra armelor ilegale în viitor, dar aceasta a fost foarte eficientă întrucât a avut, așa cum am spus, un început, un mijloc și un sfârșit. Fiecare din cele 51.000 de arme ar fi putut fi folosită într-o infracțiune în care ar fi putut fi uciși australieni. Acum ele nu mai pot fi folosite”, a declarat Turnbull la Sydney.

Amnistia asupra armelor ilegală, intrată în vigoare la 1 iulie și încheiată la 30 septembrie, a fost prima măsură de acest fel adoptată în Australia în ultimii 20 de ani. Armele astfel colectate vor fi distruse. Printre aceste arme se află o mitralieră artizanală, un lansator de rachete și un pistol suficient de mic pentru a fi ascuns în palmă, conform unui comunicat al guvernului australian.

Australia are în prezent una dintre cele mai stricte și cele mai eficiente legislații privind armele, dar autoritățile de la Canberra avertizaseră deja înaintea amnistiei că există circa 250.000 de arme de foc ilegale în țară, inclusiv arme automate.

Legislația australiană, care interzice toate carabinele și puștile semiautomate, reduce drastic probabilitatea comiterii unui atac de tipul celui de la Las Vegas, în care au fost împușcate mortal cel puțin 58 de persoane. ”Ucigașul de acolo (Las Vegas) a avut o colecție de arme semiautomate pe care o persoană în poziția sa pur și simplu nu ar putea să le achiziționeze în Australia”, a accentuat Malcolm Turnbull.

În ultimii ani, au fost folosite arme de foc ilegale în mai multe atacuri teroriste comise în Australia, inclusiv în luarea de ostatici de la o cafenea din Sydney, în 2014, incident încheiat după 17 ore. Actuala legislație australiană privind armele a fost introdusă după atacul comis în 1996 de un trăgător solitar și soldat cu 35 de morți, la închisoarea din Port Arthur, în insula Tasmania. De atunci, în Australia nu au mai avut loc atacuri în masă cu arme de foc.