Austria cere ca prețurile la energie electrică să fie limitate la nivelul UE: „Trebuie să oprim nebunia”

Cancelarul austriac Karl Nehammer a cerut duminică Uniunii Europene "să decupleze preţul energiei electrice de cel al gazelor", pentru a scădea facturile la curent.

28 aug. 2022, 20:29
Austria cere ca prețurile la energie electrică să fie limitate la nivelul UE: „Trebuie să oprim nebunia”

Guvernul austriac, condus de conservatori, a fost inițial sceptic cu privire la ideea de a limita prețurile la electricitate, dar a început să o îmbrăţişeze pe măsură ce prețurile au continuat să crească.

Şeful guvernului de la Viena a afirmat că subiectul va fi discutat la o reuniune de urgenţă şi că „preţul electricităţii trebuie să scadă”, iar preşedintele rus Vladimir Putin nu trebuie lăsat să decidă zilnic în locul europenilor.

Trebuie să oprim această nebunie care loveşte în prezent pieţele de energie. Și asta nu se poate întâmpla decât printr-o soluție europeană„, a arătat Nehammer într-un comunicat preluat de 24 digital. El a apreciat că paşii în acest sens pot fi făcuţi doar în cadru european, nu la nivel naţional.

Citeşte şi Medvedev le „promite” europenilor gaze pentru 5.000 de euro. În prezent, Europa abia rezistă la un preţ de 3.500 de euro pe mia de metri cubi

Premierul ceh Petr Fiala, a cărui ţară asigură semestrul acesta preşedinţia Uniunii Europene, anunţase vineri că Cehia va convoca o reuniune de urgenţă a miniştrilor energiei.

După şase luni de război în Ucraina, preţul energiei în Europa a atins la sfârşitul acestei săptămâni noi recorduri. Una din cauze este reducerea livrărilor de gaze din Rusia către UE, unde 20% din energia electrică se produce în termocentrale pe gaz.

Citeşte şi „Este nepotrivit ca turiștii ruşi să se plimbe în orașele noastre”. Financial Times: UE le va suspenda săptămâna viitoare regimul de vize