Automobil Clubul Român, amendat pentru o reclamă: „Femeia este pusă într-o situaţie degradantă”

Automobil Clubul Român a fost amendat cu 2.000 de lei pentru campania "Hai să facem centura greu de ignorat! – #seatbeltb00bing", de către CNCD, după ce Coaliția pentru Egalitate de Gen a semnalat că mesajele și imaginile pe care le promovează campania lezează dreptul la demnitatea personală a femeilor din cauza conținutului misogin al acestora.

03 iun. 2015, 11:45
Automobil Clubul Român, amendat pentru o reclamă: „Femeia este pusă într-o situaţie degradantă”

Coaliţia pentru Gen a depus în luna decembrie 2014 o petiție împotriva Automobil Clubul Român și Publicis România în care a subliniat că această campanie le pune pe femei într-o situație degradantă, umilitoare și are un caracter pornografic care nu are nicio legătură cu siguranța rutieră și măsurile de respectare a acestora, scrie romanialibera.ro.

În clipul de promovarea a campaniei se face o trecere în revistă a tipurilor de bust feminin. Mai mult, sânii femeilor sunt comparaţi cu fructe sau legume în funcţie de mărime şi formă. Totodată, femeile sunt încurajate să se fotografieze în timp ce poartă centura, „pentru a contribui la „sensibilizarea” bărbaților”.

În Hotărârea Consiliului Director al CNCD se arată că o campanie de conştientizare a siguranţei la volan poate fi reealizată şi fără gesturi cu tentă sexuală.

„Pentru a realiza o campanie de conștientizare a importanței purtării acestui dispozitiv de siguranță, nu este nevoie să pui o categorie de persoane, respectiv femei, într-o situație jenantă, degradantă, explicitând prin obiecte și gesturi bustul acestora […] În stabilirea cuantumului amenzii contravenționale s-a avut în vedere modul în care s-a realizat clipul de conștientizare a purtării centurii de siguranță, respectiv folosirea de obiecte și gesturi cu tentă sexuală, prin care femeia este pusă într-o situație degradantă”, se arată în hotărârea CNCD.