Automobiliştii europeni sunt din ce în ce mai agresivi la volan şi comit cele mai multe accidente rutiere

Automobilişti europeni din 11 ţări din Europa - Belgia, Franţa, Germania, Spania, Marea Britanie, Italia, Suedia, Grecia, Polonia, Olanda şi Slovacia au fost interogaţi pe această temă cu ocazia unui barometru de conduită responsabilă la volan, realizat de Ipsos pentru Fundaţia Vinci Autoroutes.   

19 apr. 2019, 12:36
Automobiliştii europeni sunt din ce în ce mai agresivi la volan şi comit cele mai multe accidente rutiere

Neatenţia la volan face din ce în ce mai multe victime în rândul conducătorilor auto din cauza mai multor factori, între care consumul de alcool, stupefiante şi viteza excesivă. Însă neatenţia la volan este de departea cea mai periculoasă, în termeni de risc, un studiu în acest sens dezvăluind că aceasta este prima cauză a mortalităţii rutiere – risc de 54 la sută dintre cazuri.

Studiul a mai scos la iveală încă un factor de risc important, acesta fiind distragerea atenţiei de către diferite obiecte conectate în timpul mersului cu maşina, cum sunt aparatele de radio, muzica dată la maxim, diferite dispozitive electronice vizuale, cum sunt telefoanele mobile, dar şi electronicele conectate la căşti.

Potrivit studiului, deşi 97% dintre şoferi ştiu că este periculos să transmiţi SMS-uri la volan, aproximativ unul din patru şoferi face acest lucru când se află în timpul mersului cu maşina.

Adepţi ai Bluetooth, grecii şi italienii (60%), precum şi polonezii (57%) folosesc GPS-ul la volan, în timp ce britanicii şi spaniolii se numără în rândul celor mai prudenţi şoferi.

Citeşte şi Scenă halucinantă pe o şosea din Neamţ. Şofer beat, găsit dormind la volan, scos forţat din maşină şi încatuşat de poliţişti

Acelaşi studiu a mai relevat că europenii sunt cei mai indulgenţi cu conduita lor la volan. Foarte rar şoferii mărturisesc că sunt „stresaţi” (10%), „agresivi”(3%), iresponsabili (1%).

Cât despre comportamentul altor participanţi la traficul rutier, 46% dintre „colegii” de trafic ar fi  pur şi simplu „iresponsabili”, 36%, „stresaţi” , 30% „agresivi” şi „periculoşi” 28%.

Cu toate acestea, toţi au recunoscut că au comportamente periculoase la volan.

O altă problemă identificată în cadrul studiului o reprezintă insultele în trafic şi comportamentul jignitor. 

Studiul a mai arătat că 92% dintre suedezi întrec limita de viteză şi se lansează în depăşiri periculoase. La rândul lor, 61% dintre francezii uită să stingă farurile, iar 45% dintre greci nu folosesc centura de siguranţă.