Autoritatea Electorală Permanentă: Datele din Registrul Electoral, exclusiv pentru procesul electoral; legea interzice înstrăinarea lor

Datele din Registrul Electoral se folosesc exclusiv pentru procesul electoral, legea interzice înstrăinarea acestora în alte scopuri, a declarat, joi, Iulian Ivan, directorul Direcției pentru organizarea proceselor electorale în străinătate din cadrul Autorității Electorale Permanente (AEP).

11 aug. 2016, 11:30
Autoritatea Electorală Permanentă: Datele din Registrul Electoral, exclusiv pentru procesul electoral; legea interzice înstrăinarea lor

„Legea interzice cu desăvârșire înstrăinarea datelor din Registrul Electoral în alte scopuri. Legea spune foarte clar: datele din Registrul Electoral se folosesc exclusiv pentru procesul electoral. Nu avem niciun dubiu, Autoritatea Electorală Permanentă este notificată la Autoritatea Națională de Prelucrare a Datelor cu Caracter Personal”, a afirmat Ivan, întrebat în cadrul unei dezbateri online, organizată de Alianța pentru o Românie Curată, dacă datele cu caracter personal pe care le depun românii din diaspora pentru înscrierea în Registrul Electoral nu vor fi transferate la ANAF pentru a verifica cine și ce impozite plătește în România.

Directorul din cadrul AEP a precizat că înregistrarea în Registrul Electoral se face doar pentru alegerile parlamentare din acest an.

„După ce s-a încheiat acest eveniment electoral, cetățenii români care au optat să fie înscriși în Registrul Electoral cu o anumită adresă vor reveni la vechea arondare, respectiv vor reveni la listele electorale de la domiciliul din țară, dacă ei s-au înscris, spre exemplu, cu adresa de reședință”, a explicat Ivan.

Ministrul delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni, Maria Ligor, a completat că există „o obligație legală inclusiv pentru autoritate să protejeze datele respective și nu pot fi folosite pentru altceva, decât scopul alegerilor”.

Ligor a adăugat că, pentru o cât mai completă informare, românii din diaspora au la dispoziție spre consultare un ghid elaborat de Ministerul Finanțelor Publice, document unde sunt prevăzute foarte clar care sunt obligațiile, îndatoririle lor față de Fisc.

Până la această dată, aproximativ 5.500 de români din străinătate s-au înscris în Registrul Electoral pentru a putea vota prin corespondență la alegerile parlamentare din toamnă.