Autorităţile analizează mai multe decizii controversate privind Protecţia Copilului

Norvegia urmează să analizeze mai multe decizii controversate privind protecţia copilului în care a fost implicat un expert condamnat la închisoare pentru descărcarea a sute de imagini cu copii abuzaţi.

27 sept. 2018, 13:25
Autorităţile analizează mai multe decizii controversate privind Protecţia Copilului

Timp de mai mulţi ani, acest psihiatru a recomandat ridicarea copiilor din familiile în care se considera că sunt abuzaţi. El a fost condamnat la doi ani de închisoare de către un tribunal din Oslo în aprilie 2018.

Decizia de a reanaliza cazurile a fost luată după o investigaţie BBC. O familie şi-a primit deja înapoi copiii, care fuseseră luaţi de acasă la recomandarea psihiatrului condamnat.

Agenţia de protecţie a copilului din Norvegia, Barnevernet, a fost criticată de mai mulţi părinţi şi profesionişti în îngrijirea copiilor, care susţin că, de multe ori, copiii sunt luaţi de acasă fără o justificare potrivită, informează news.ro.

Psihiatrul în vârstă de 56 de ani, care nu este identificat pentru a-i proteja copiii, a recunoscut că a descărcat aproximativ 200.000 de poze şi peste 12.000 de videoclipuri în care copiii sunt abuzaţi sexual. El a declarat că vizionează aceste materiale de 20 de ani.

Citeşte şi Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu în cazul a doi copii agresaţi de poliţişti locali în sectorul 3

În acest timp, el a a fost numit în Comisia de Experţi privind Copiii, care gestionează recomandările privind grija copiilor din Norvegia. El a fost angajat şi ca expert de mai multe localităţi din Norvegia. Licenţa sa a fost revocată de autorităţi. În iunie, Ministerul Copiilor şi Egalităţii a informat BBC că nu va comenta privind acest caz şi a refuzat o cerere de interviu, potrivit news.ro.

Acum, ministerul a cerut autorităţilor locale să investigheze cazurile din trecut ale psihiatrului, implicând şi părinţii. Borge Tomter, care se ocupă de protecţia copilului la minister, a declarat: „Cred că vom analiza toate cazurile, dacă va fi posibil”, adăugând că încă nu ştie despre câte cazuri este vorba. Psihiatrul a declarat acum 10 ani că a fost angajat ca expert în 50-75 de cazuri privind protecţia copilului.

Comisia de Experţi privind Copiii analizează în jur de 750 de recomandări în fiecare an. Şefa comisiei, Katrin Koch, a declarat în iulie că a analizat câteva dintre rapoartele psihiatrului şi nu a găsit nimic în neregulă.