Autorităţile chineze au ucis şi au pus în detenţie 20 de informatori ai CIA

Publicat: Duminică, 21 Mai 2017 13:47 // Actualizat: Duminică, 21 Mai 2017 13:47 // Sursa: romaniatv.net

Jurnaliştii newyorkezi au dezvăluit că autorităţile chineze au ucis sau au trimis în spatele gratiilor, în perioada 2010-2012, până la 20 de informatori ai americanilor, în încercarea de a slăbi CIA. Aceste acţiuni au deteriorat timp de ani capacitatea americanilor de a aduna informaţii în China, transmite BBC.

Nu este clar dacă o cârtiţă i-a ajutat pe chinezi să-i identifice pe informatori sau dacă numele acestora au fost obţinute în urma unui atac cibernetic asupra serverelor CIA.

Un informator a fost împuşcat mortal chiar în curtea unei clădiri guvernamentale, pentru a trimite un mesaj celorlalţi informatori. Însă, aceste informaţii nu au fost confirmate până în acest moment de către CIA.

Patru foşti oficiali susţin că sursele din birocraţia guvernamentală chineză au început să nu mai producă informaţii în 2010, iar informatorii au început pe rând să dispară un an mai târziu, potrivit news.ro

Agenţii CIA şi FBI au făcut front comun pentru a investiga aceste dispariţii, într-o operaţiune organizată sub numele de cod Viezure. De asemenea, investigaţia s-a concentrat pe un fost agent, dar nu au existat suficiente informaţii pentru a permite arestarea sa. Acesta din urmă s-a mutat într-o altă ţară din Asia.

În 2012, un fost oficial din ministerul chinez pentru Securitate a fost arestat sub suspiciunea că spiona pentru Statele Unite. Atunci, autorităţile chineze au susţinut că fostul oficial a fost ademenit de către CIA.

Citeşte şi Avioane chineze au interceptat un avion american în spaţiul internaţional deasupra Mării Chinei de Est

”O chestie extrem de tulburătoare este că nu ştim încă ce s-a întâmplat. Există un clivaj în agenţiile guvernamentale americane între cei care cred că a existat o cârtiţă în CIA sau e vorba de o eroare a unei tehnici de spionaj, care a dus la descoperirea unor agenţi neglijenţi ai CIA, sau poate chinezii au lansat un atac cibernetic asupra comunicaţiilor noastre”, a declarat jurnalistul Matt Apuzzo de la NY Times.

În 2015, CIA şi-a retras personalul de la ambasada americană din Beijing, în urma unui atac informatic care a expus informaţii despre milioane de angajaţi federali americani. Agenţiile au aruncat vina pe hackerii chinezi pentru respectivul atac cibernetic.

Dispariţia unui număr atât de ridicat de spioni a deteriorat reţeaua de colectarea a informaţiilor şi a blocat anumite operaţiuni timp de câţiva ani, în care CIA a trebuit să-şi reconstruiască sistemul de informatori din China.

Oficialii susţin că este vorba de cea mai mare breşăde securitate din ultimii ani. În 2013, autorităţile chineze par că au pierdut capacitatea de a identifica spioni ai Statelor Unite.


loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8426
RON
01 Jun
noapte 11 °
zi 21 °
Ultimele joburi adaugate
24 H