Autorităţile din România, în ALERTĂ. STS avertizează că sistemul informatic naţional poate pica

Reprezentanţii Serviciului de Telecomunicaţii Speciale a precizat că sistemul informatic al instituţiilor din România este în pericol, din cauză că Microsoft nu mai asigură din aprilie întreținerea pentru Windows XP, sistemul de operare folosit la trei sferturi dintre calculatoarele funcţionarilor publici.

28 feb. 2014, 10:08
Autorităţile din România, în ALERTĂ. STS avertizează că sistemul informatic naţional poate pica

Statul român, deşi avertizat, nu s-a pregătit pentru acest moment care va fi consemnat oficial la data de 8 aprilie 2014, când Microsoft va abandona sistemul Windows XP, potrivit libertatea.ro.

În aceste condiţii, există pericolul ca datele personale a milioane de români, care interacţionează zilnic cu instituţii ale statului, să ajungă pe mâna hackerilor.

Riscul este ca în situaţia în care sistemul de operare prezintă o slăbiciune de securitate, aceasta nu mai este reparată de microsoft în condiţiile în care ei nu ai sigură mentenanţa sistemului iar sistemul devine vulnerabil al atacuri din exterior. Adică cineva poate să profite de acea slăbiciune a sistemului de operare şi să intre pe calculatorul pe care seală instalată acel sistem de operare, sau să extragă date de acolo„, a explicat Radu Gramatovici, prodecan la Facultatea de Informatică.

CITEŞTE ŞI: Windows 9 se lansează în aprilie 2014