Autorităţile germane au făcut percheziţii la poliţişti care ar fi falsificat dosarul teroristului din Berlin, Anis Amri

Autoritățile germane au făcut percheziții la locuințele și birourile unor angajați ai poliției suspectați de legături cu un coleg care ar fi falsificat un dosar privindu-l pe Anis Amri, autorul atentatului comis în decembrie la un târg de Crăciun în centrul Berlinului, în care au fost ucise 12 persoane, a indicat Parchetul.

29 mai 2017, 12:06
Autorităţile germane au făcut percheziţii la poliţişti care ar fi falsificat dosarul teroristului din Berlin, Anis Amri

Autoritățile germane au desfășurat percheziții la locuințele și birourile unor angajați ai poliției suspectați de legături cu un coleg care ar fi falsificat un dosar privindu-l pe Anis Amri, autorul atentatului comis în decembrie la un târg de Crăciun în centrul Berlinului, în care au fost ucise 12 persoane, a indicat Parchetul, transmite luni DPA.

Forțele de securitate germane au fost criticate după ce s-a aflat că Amri, sosit în Germania în iulie 2015, fusese monitorizat de acestea și ar fi trebuit deportat, după ce solicitarea de azil îi fusese respinsă.

Anis Amri, care avea legături cu Statul Islamic, a intrat cu un camion în vizitatorii unui târg de Crăciun și a fost ucis patru zile mai târziu, într-un schimb de focuri cu poliția italiană, într-o gară de lângă Milano.

Imediat după atentat, poliția a declarat că în dosarul lui Amri nu se afla nicio informație care ar fi necesitat intensificarea monitorizării tunisianului înaintea atacului, potrivit Mediafax.

Citeşte şi Forţele irakiene avansează la Mosul. Civilii pleacă din zonele controlate de Statul Islamic

Ulterior s-au vehiculat însă informații potrivit cărora poliția ar fi falsificat un dosar preexistent cu privire la Amri pentru a reduce la tăcere criticile legate de monitorizarea insuficientă a atacatorului.

Mai precis, un polițist este acuzat că a sustras un dosar ce data din noiembrie — din care ar fi reieșit că Amri era un traficant de droguri important—, înlocuindu-l cu o versiune mai scurtă din care rezulta că tunisianul nu era decât un infractor mărunt. În urma perchezițiilor de luni au fost confiscate telefoane mobile, laptopuri și dispozitive de stocare a memoriei.