Autorul golului care a adus URSS titlul european în 1960, a decedat la vârsta de 83 de ani

Atacantul Viktor Ponedelnik, autorul golului care a adus URSS titlul european, a decedat, sâmbătă, la vârsta de 83 de ani, informează L'equipe.fr.

06 dec. 2020, 14:50
Autorul golului care a adus URSS titlul european în 1960, a decedat la vârsta de 83 de ani

Autorul golului victoriei din finala Campionatului European din 1960 a jucat la marile rivale Spartak Moscova şi ŢSKA Moscova.

În finala Campionatului European din 1960, disputată pe Stadionul Parc des Princes din Paris, Ponedelnik a marcat, în prelungiri, golul victoriei în meciul cu Iugoslavia, aducând astfel singurul trofeu important la nivel de echipe naţionale pentru fotbalul sovietic. După 90 de minute, scorul a fost 1-1, iar Ponedelnik a înscris în minutul 113. Într-o perioadă cu puţine meciuri internaţionale, Poendelnik a marcat 20 de goluri în 29 de partide disputate pentru URSS, scrie Ziaruldeiasi.

Autorul golului care a adus CE în URSS a trecut la cariera de comentator

La nivel de club, el a evoluat pentru echipele Rostelmaş Rostov pe Don (actuala FC Rostov), FC SKA Rostov pe Don, ŢSKA Moscova şi Spartak Moscova, retrăgându-se din activitate în 1966. După retragere, a fost antrenor şi comentator sportiv.

Franţa, Iugoslavia, Cehoslovacia  şi URSS s-au calificat la turneul final al Campionatului European din 1960, care a fost încredinţat Franţei, singura ţară noncomunistă calificată. În semifinale, la Paris, Franţa a cedat în faţa Iugoslaviei cu 5-4, iar URSS-ul a trecut de Cehoslovacia la Marseille. Prima finală din istoria Campionatului European s-a jucat pe 10 iulie 1960, pe Parc des Princes, în faţa a 17.000 de spectatori, între URSS şi Iugoslavia. Sovieticii s-au impus cu 2-1, cu un gol marcat în prelungiri de Ponedelnik, cu capul. Dar adevăratul erou al ruşilor a fost legendarul portar Lev Iaşin, care a blocat nennumărate situaţii de gol ale iugoslavilor. Singurul portar care a câştigat Balonul de Aur, Iaşin a revoluţionat fotbalul epocii: a fost primul gardian al buturilor care şi-a asumat rolul de ordonator al apărării, care ieşea în afara careului mic, striga la coechipieri şi ieşea pe centrări. Mereu îmbrăcat în echipament negru, Lev Iaşin a fost poreclit Păianjenul Negru sau Pantera Neagră şi a primit distincţia pentru cel mai bun portar al secolului 20.

 

Citeşte şi: Doliu în presă. Comentatorul Răzvan Tomescu, de la Radio România Actualităţi, a murit de coronavirus, la 53 de ani