„Autoservire nerușinată din sectorul public”, UE majorează salariile funcţionarilor cu 200 de milioane de euro. Retribuţia minimă la Bruxelles este acum de 3.057 euro pe lună

Un material publicat de cotidianul german Bild relevă că cei aproximativ 40.000 de oficiali UE vor fi plătiţi retroactiv de la 1 iulie, ca urmare a unor majorări salariale.

14 dec. 2021, 12:37
„Autoservire nerușinată din sectorul public”, UE majorează salariile funcţionarilor cu 200 de milioane de euro. Retribuţia minimă la Bruxelles este acum de 3.057 euro pe lună

Creșterea salariilor oficialilor UE ar trebui să fie de 1,9 la sută, reiese dintr-un raport al Comisiei Europene, intrat în posesia jurnaliştilor de la Bild.

Potrivit publicaţiei, costurile suplimentare ale majorării salariilor pentru contribuabilii din UE ar trebui să se ridice la peste 200 de milioane de euro pe an. Ca urmare a creșterii, cel mai mic salariu de bază al unui funcționar din UE a crescut cu 57 de euro, până la 3.057 de euro. Cel mai mare salariu de bază crește cu aproape 400 de euro până la 21.163 de euro pe lună. La aceşti bani se adaugă indemnizațiile, care sunt în jur de 500 de euro sau mai mult, mai scrie Bild.

Citeşte şi UE ar vrea să interzică încălzirea cu lemne în România. Reacţia ministrului Muncii: „Nu va fi impus peste noapte”

Pe o treaptă superioară, la nivelul Comisarilor, vorbim de sume mai mari. Astfel, salariul de bază al unui comisar UE ajunge la 23.809 de euro pe lună, în creștere cu 444 de euro. Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, primește cu 545 de euro în plus pe lună și ajunge la un salariu de 29.205 de euro. Împreună cu alocațiile, ea ajunge să încaseze în total în jur de 34.000 de euro. Potrivit raportului, dietele eurodeputaților sunt de asemenea așteptate să crească cu 171 de euro, până la 9.166 de euro.

Ziarul îl citează pe secretarul general al Asociației Europene a Contribuabililor, Michael Jäger, care vorbește despre „autoservire nerușinată din sectorul public” și descrie majorările drept un „semnal absolut greșit”. „Asta arată cât de departe s-a îndepărtat UE de oameni„, mai spune acesta.

Citeşte şi Salariul minim în România ar putea ajunge la 3.500 de lei. Condiţia pusă de UE ca majorarea să fie posibilă