Autostrada Târgu Mureş-Iaşi, pe masa Guvernului. VEZI pe unde ar putea trece

Guvernul Ungureanu va demara în acest an procedurile pentru începerea autostrăzii care să lege Ardealul de Moldova.

08 feb. 2012, 14:44
Autostrada Târgu Mureş-Iaşi, pe masa Guvernului. VEZI pe unde ar putea trece

Unul dintre punctele din programul de guvernare al cabinetului condus de Mihai Răzvan Ungureanu este autostrada Târgu Mureş-Iaşi, un proiect aflat pe planşetă de mulţi ani. „Lansarea procedurii de selecţie conform parteneriatului public-privat pentru autostrada Târgu Mureş-Iaşi”, scrie în program.

Vezi harta autostrăzii

Cum mandatul actualului Guvern expiră teoretic în noiembrie 2012 (momentul cel mai probabil al alegerilor parlamentare), rezultă că procedurile pentru demararea acestui proiect vor fi făcute chiar în acest an.

Potrivit site-ului Companiei de Autostrăzi, o autostradă Târgu-Mureş-Iaşi-Ungheni (legătură cu Republica Moldova) are un cost al construcţiei estimat la 6,14 miliarde de euro. Potrivit aceleiaşi surse, există deja proiecte pentru această autostradă, făcute de Search Corporation, Iptana şi Inocsa, pentru cele trei tronsoane ale drumului.

Momentan în România nu se află în derulare nici un parteneriat public-privat pentru construcţia vreunei autostrăzi. Singurul proiect de acest fel, autostrada Comarnic-Braşov, a fost abandonat la începutul lui 2010. Autostrada trebuia construită şi operată de consorţiul Vinci-Aktor, dar contractul a fost reziliat întrucât Vinci nu a putut găsi finanţare pentru construcţie.