Auzi aproape zilnic de aceste invenţii, dar ştiai că sunt făcute de români?

România a dat mulți oameni de știință iluștri în medicină, tehnologie, aviație, inginerie și nu numai. Sunt multe invenții foarte cunoscute ale românilor, cum ar fi avionul cu reacție al lui Henri Coandă, dar mai există și câteva care este posibil să îți fi scăpat.

21 iun. 2015, 16:25
Auzi aproape zilnic de aceste invenţii, dar ştiai că sunt făcute de români?
Românii continuă să inventeze. De la cel mai complex scanner de avioane din Elveția la dispozitivul care alimentează mașinile cu lichid de parbriz, compatrioții noștri continuă să breveteze idei și concepte cel puțin ingenioase.

România putea să aibă Hyperloop din anii ’70

Proiectul Hyperloop a fost anunțat de Elon Musk încă din vara lui 2013, dar n-a mers mai departe dincolo de a prezenta planurile inițiale. El a spus că n-are un interes prea mare de a-l transforma într-un proiect viabil, dar pare să se fi răzgândit. Noua veste din partea lui e că pregătește un circuit de test în Texas de aproximativ 8 kilometri. Totuși, Hyperloop nu este o idee inovatoare a lui, ci a avut și Henri Coandă una foarte bună, pe care n-a apucat s-o ducă la îndeplinire.

Acesta a gândit și testat un sistem similar Hyperloop încă din secolul trecut. El a spus că folosind invenția sa, oamenii ar fi putut călători între București și Ploiești în maximum 8 minute cu o viteză de circa 500 de kilometri pe oră. Coandă a gândit pentru prima oară acest sistem de transport în anii ’70, înainte de moartea sa din 1972, iar apoi inginerii au testat sistemul în localitatea Măneciu, din judeţul Prahova, pe o distanţă mică.

Cercetătorii au testat sistemul de transport prin tub vidat, în tuneluri, dar şi la suprafaţă. Coandă visa să unească Bucureşti de Braşov şi Constanţa, dar şi de Oraşul Viitorului, un fel de Silicon Valley al României, amplasat pe plaja cuprinsă între Delta Dunării şi brațul Sfântul Gheorghe.