Avalanşă în Munţii Rodnei. Cabana Puzdrele a fost acoperită aproape complet cu zăpadă

Salvamontiștii atrag atenția că există un risc de avalanșă mare în mai multe zone montane din județul Maramureș.

17 feb. 2022, 10:45
Avalanşă în Munţii Rodnei. Cabana Puzdrele a fost acoperită aproape complet cu zăpadă

O avalanșă de mari dimensiuni a acoperit aproape în totalitate cabana Puzdrele din Munții Rodnei. Din fericire, nu au fost raportate victime.

„Pe fondul incalzirii bruste a vremii o avalansa de mari dimensiuni a „maturat” cabana Puzdrele din muntii Rodnei. Nu au fost raportate victime.
Avalansa a curs pe față Estică a Vf Puzdrele, plecand de la aprox 1900 m si trecut peste cabana la 1500 m.
Lungimea avalanșei aprox 1000 m.. Coroana e de aprox 400-500 m”, potrivit unui mesaj postat pe pagina de Facebook Avalanşe în Carpaţi. 

Lângă cabană sunt două heleștee cu pești, care au fost cuprinse și ele de avalanșă. Lungimea avalanșei este de aproximativ 1.000 metri, a explicat șeful Salvamont Maramureș Dan Benga.

„Problema a fost undeva chiar sus, aproximativ 1.900 de metri și a fost un con de avalanșă de aproximativ 400-500 de metri, care s-a format chiar în dreptul cabanei din Puzdrele. Din fericire nu era nimeni acolo la momentul respectiv”, a spus Benga, la Europa FM.

Citeşte şi: Prognoza meteo. Final de februarie cu temperaturi de primăvară

Meteorologii ANM au actualizat avertizările meteo, fiind emisă o atenţionare meteo cod portocaliu de viscol puternic la altitudini de peste 1700 m în nordul Carpaților Orientali și în Munții Apuseni.

Meteorologii Administraţiei Naţionale de Meteorlogie au emis AVERTIZARE METEOROLOGICĂ COD GALBEN pentru perioada 17 februarie, ora 10:30 – 18 februarie, ora 02, când sunt aşteptate intensificări ale vântului, viscol la altitudini mari.

„Vântul va avea intensificări cu viteze de peste 70…80 km/h în nordul Carpaților Orientali și în Munții Apuseni,
iar seara și noaptea și în restul zonei montane. La altitudini mari, rafalele vor depăși 100 km/h, temporar va fi
viscol, iar vizibilitatea scăzută”, a transmis ANM.

De asemenea, a fost emisă avertizare COD GALBEN de internsificări ale vântului pentru intervalul 17 februarie, ora 10:30 – 17 februarie, ora 23, în nord-vestul țării.

„În nord-vestul țării vântul va avea intensificări, cu rafale ce vor depăși 55…65 km/h și izolat 70 km/h.

Intensificări ale vântului vor fi temporar și în centrul, nord-estul și sud-estul teritoriului, cu viteze în general de 45…55 km/h”, potrivit meteorologilor.

Citeşte şi: PROGNOZA METEO 17 februarie. Ninsori şi viscol la munte, vânt şi ploie în mare parte din ţară

Mai mult, meteorologii au emis avertizare COD PORTOCALIU de viscol puternic la altitudini de peste 1700 m în nordul Carpaților Orientali și în Munții Apuseni.

În intervalul 17 februarie, ora 12 – 17 februarie, ora 23, la altitudini de peste 1700 m, în nordul Carpaților Orientali și în Munții Apuseni vântul va sufla tare, cu rafale de peste 110…120 km/h, va fi viscol puternic, zăpadă troienită și vizibilitatea foarte redusă.