Avansul la creditele imobiliare va creşte până la aproape 40%

Avansul la creditele imobiliare va creşte până la aproape 40% ca urmare a legii dării în plată, potrivit viceguvernatorului Băncii Naţionale a Româniai, Bogdan Olteanu.

07 mart. 2016, 11:36
Avansul la creditele imobiliare va creşte până la aproape 40%

Domnul Zamfir poate nu-şi aminteşte – în decembrie a votat o lege de transpunere a unei directive europene, prin care avansul va fi mărit cu toate garanţiile pe care legea dării în plată le-a eliminat. Dacă se elimină toate celelalte garanţii şi rămâne doar imobilul, avansul va fi probabil în jur de 40%, poate mai mult, potrivit legii votate de domnul Zamfir în decembrie. E o obligaţie legală„, a declarat Olteanu la Pro TV.

Potrivit news.ro Declaraţia viceguvernatorului vine după ce patru bănci de pe piaţa românească au anunţat că au majorat avansul pentru creditele imobiliare. Măsura bancherilor este considerată o „răzbunare” de către iniţiatorii legii.

„Nu mă miră ca sunt anumite bănci care, pe lângă că şantajează, acum încearcă să se răzbune”, a spus Daniel Zamfir, în aceeaşi emisiune.

VEZI ŞI Mugur Isărescu: Prima Casă nu are ce căuta în Legea dării în plată

Bancherii au fost, până acum, cei mari adversari ai legii dării în plată. Ei au avansat, printre posibilele efecte, creşterea avansului la noile credite imobiliare până la 35-40%, faţă de 5%, cât este avansul la împrumuturile prin programul Prima Casă, şi 15-25%, la creditele imobiliare standard din acest moment, mai transmite News.ro.

BRD, Raiffeisen Bank, Bancpost şi Banca Românească au decis, recent, creşterea avansului pentru creditele imobiliare, în special din cauza posibilităţii intrării în vigoare a legii dării în plată. Opozanţii legii spun că o altă eroare este decizia de a aplica actul normativ şi creditelor în derulare, deci retroactiv, cel puţin în forma votată în Senat.