„Avatar 2: Calea Apei”, pregătit să rupă topurile. De ce a durat 13 ani ca să apară continuarea filmului cu cele mai mari încasări din istorie. „E copleșitor, mai bun decât primul”

Sunt 13 ani de la apariția primului film "Avatar", regizat de James Cameron, care s-a bucurat de un succes fantastic. Este filmul care a reușit să înregistreze cele mai mari încasări din istoria cinematografiei.

09 dec. 2022, 10:00
„Avatar 2: Calea Apei”, pregătit să rupă topurile. De ce a durat 13 ani ca să apară continuarea filmului cu cele mai mari încasări din istorie. „E copleșitor, mai bun decât primul”

Lansat în 2009, primul film „Avatar” a avut încasări de 2,847 miliarde de dolari. În 2020, filmul Marvel „Răzbunătorii: Sfârșitul jocului” a urcat pentru o scurtă vreme pe primul loc, moment în care James Cameron a decis să relanseze Avatar în China ca filmul lui să revină pe primul loc. Strategia a dat roade, astfel că producția a ajuns la încasări totale de 2,9 miliarde de dolari.

Regizorul avea în plan de mai multă vreme să pregătească continuarea filmului, însă în fiecare an Disney, care a achiziționat 20th Century Fox – studioul care a finanțat primul film Avatar, pregătea o listă atât de mare de filme încât continuarea de la producția lui Cameron era din nou amânată. Mulți fani și-au pierdut speranța că ar mai vedea vreodată o continuare.

Citește și „Avatar 2”, în topul celor mai scumpe filme din istorie. Prima parte a producției se află pe primul loc, urmată de „Avengers” și „Titanic”

A doua parte a seriei se lansează în cinematografele din lume pe 16 decembrie

Însă, acum, după ani de filmări în Noua Zeelandă, a doua parte a lungmetrajului, „Avatar: Calea Apei”, urmează să se lanseze în cintematografele din toată lumea, în data de 16 decembrie. Povestea peliculei se axează pe fostul pușcaș marin Jake Sully (Sam Worthington), care s-a îndrăgostit de planeta Pandora și de războinica Naʼvi Neytiri (Zoe Saldaña) în primul film. Jake a renunțat ulterior la corpul său uman ca să devină un Naʼvi.

„Avatar 3”, care a fost filmat în același timp, ar urma să fie lansat în 2024, iar ultimele două producții în 2026 și 2028. Părțile a doua și a treia au fost filmate începând din 2017 și au durat trei ani. Mulți din distribuție au filmat secvențe subacvatice și au stat luni de zile să învețe să-și țină respirația minute întregi sub apă. Kate Winslet e cea care a stabilit recordul pe platoul de filmare, reușind să-și țină respirația timp de peste șapte minute.

Ce spun criticii despre continuarea seriei Avatar

Continuarea poveștii Avatar e considerată de criticii de film ca fiind mai bună decât originalul din 2009. Ei se referă atât la poveste, cât și la tehnologie, la folosirea efectelor vizuale. „Nu pariați niciodată împotriva lui James Cameron. Încerc să evit metaforele, dar nu am văzut niciodată așa ceva din punct de vedere tehnic, vizual. Este copleșitor. Prea copleșitor. Am revăzut primul «Avatar» în weekend și a fost bun. Continuarea este mult mai bună și mai profundă“, a spus Mike Ryan de la Uproxx.

Un alt critic de film cunoscut, Perri Nemiroff, a avut numai cuvinte de laudă despre noul film. „Este incredibil. Am fost convins că James Cameron va ridica ștacheta cu efectele speciale, dar aceste imagini sunt uluitoare“.

„Mă bucur să spun că «Avatar: Calea apei» este fenomenal. Mai mare, mai bun și mai emoționant decât «Avatar», filmul este uluitor din punct de vedere vizual și incredibil de captivant“, a scris Erik Davis de la Fandango.

Singurul minus, dacă poate fi numit așa, ar fi durata mare a filmului, trei ore și zece minute, spune presa internațională. Regizorul, însă, e convins că publicul va fi atât de captivat de povestea redată pe marile ecrane încât nici nu va simți trecerea timpului.

„Nu aud pe nimeni să se plângă atunci când face binging la televizor timp de opt ore. Mi-am văzut copiii urmărind cinci episoade la rând. Iată marea schimbare care trebuie să se întâmple: să știți că este în regulă să mergeți să faceți pipi“, declara regizorul, în vară pentru revista „Empire“.

„Avatar 2” este unul dintre cele mai scumpe filme din istoria cinematografiei. Bugetul producției a fost estimat la 250 de milioane de lei, spun surse din industrie, însă cifrele nu au fost confirmate oficial.

 

.