Averile fabuloase ale oamenilor lui Băsescu. Cum au făcut aceştia milioane de euro, din afaceri cu statul

Politicienii şi oamenii de afaceri apropiaţi de Traian Băsescu au acumulat averi impresionante la finalul mandatului fostului preşedinte. Aproape toţi au, însă, probleme cu justiţia, iar iar acuzaţiile procurorilor ţin chiar de modul în care s-au făcut averile.

10 feb. 2015, 12:27
Averile fabuloase ale oamenilor lui Băsescu. Cum au făcut aceştia milioane de euro, din afaceri cu statul

În anul 2004 Traian Băsescu ajungea preşedintele României şi îi înfiera pe afaceriştii conectaţi la afacerile cu statul. Printre aceştia se număra Dorin Cocoş, puţin cunoscut la acea vreme şi considerat mai degrabă un afacerist mărunt. De altfel, nici nu se regăsea în topurile milionarilor din România. Avea însă un atu, pe soţia sa, Elena Udrea, care avea să ajungă şefa cancelariei prezidenţiale. La acea vreme, Dorin Cocoş susţinea că prezenţa publică a soţiei îi dăunează în afaceri.

Dorin Cocoş şi Elena Udrea au intrat însă, cinci ani mai târziu, în Topul Forbes pe locul 380, cu o avere de 13 milioane de euro. În special ca urmare a afacerilor cu statul. Cea mai cunoscută afacere a lor a fost Dalli Exim, firmă care a administrat parcările din Bucureşti până în 2009.

În plus, procurorii îi acuză acum pe foştii soţi că au primit şpăgi din contractul Microsoft, tot din bani publici. Cu toate acestea, Cocoş nu se sfia să dea lecţii de politică cinstită. Cu toate acestea, Dorin Cocoş nu se sfia să dea lecţii de politică cinstită. „După mintea mea, clasa politică viitoare a României trebuie să fie o clasă politică de oameni care au din ce trăi, care n-au intrat în politică pentru a suge de la bugetul statului, să fure repede ce se mai poate fura că în 15 ani s-au cam dat dracu toate întreprinderile şi astea„, spunea Dorin Cocoş, citat de România TV.

Citeşte şi Dorin Cocoş dădea lecţii de cinste, în urmă cu 10 ani: Cum să profit că Elena era la Cotroceni? VIDEO

Un alt norocos al tranziţiei este Adriean Videanu. A început afacerile imediat după 1990, dar, curios, nu îşi aminteşte prea bine cum a ajuns bogat. Afacerile cu marmură preluate de la stat l-au propulsat printre milionarii de succes ai tranziţiei fără sfârşit din România.

Vezi şi Fiica lui Adriean Videanu, haine şi bijuterii de zeci de mii de euro. Imagini cu Diana Videanu VIDEO

În 2010, Videanu era cotat cu o avere de 39 de milioane de euro, fiind considerat cel mai bogat ministru din guvernul Boc. În acelaşi an, el şi-a finalizat o locuinţă de peste 1300 de metri pătraţi, culmea, fără să cheltuiască niciun ban din conturi. După ce a ieşit din prim-planul politicii, afacerile par să fi mers mai degrabă prost pentru Adriean Videanu. Anul trecut, averea sa era cotată de acelaşi top al bogaţilor la doar 21 de milioane de euro.

Succesorul lui Videanu la cârma economiei ţării, Ion Ariton, a avut şi el un mandat de succes pentru propria bunăstare. În declaraţia de avere din 2009, înainte de începerea mandatului, nu apărea un teren achiziţionat în 1994, teren care a apărut ulterior în declaraţia depusă în 2012. Ion Ariton este, acum, acuzat de procurori că a obligat firmele din subordine să sponsorizeze ilegal gala Bute, în 2011. Un an mai târziu, Ariton era maestru de ceremonii la nunta fiicei sale de la Poiana Brasov, la care a participat şi Traian Băsescu, alături de soţia şi fetele sale.

Cel mai bogat personaj apropiat de Traian Băsescu este însă Dan Adamescu. În ultimul top Forbes, este considerat al patrulea cel mai bogat român, cu o avere de 550 de milioane de euro, din afaceri cu asigurări, construcţii şi presă. Dan Adamescu şi Traian Băsescu au fost la un pas să se înrudească: presa a scris că Elena Băsescu a trăit momente plăcute alături de Rani, copilul de bani gata al multimilionarului, după despărţirea de Andrei Hrebenciuc.