Inflația în România va înregistra o creștere semnificativă în perioada următoare, avertizează Banca Națională a României (BNR). Conform unei analize recente realizate de Consiliul de Administrație al BNR, perspectivele legate de inflație s-au înrăutățit considerabil, având în vedere expirarea, la 1 iulie 2025, a schemei de plafonare a prețului la energia electrică și majorarea, începând cu 1 august, a cotelor TVA și a accizelor ca parte a unui pachet fiscal-bugetar adoptat.
„O asemenea creştere ar putea afecta anticipaţiile inflaţioniste pe termen mai lung, mai ales în contextul deviaţiei ample şi prelungite de la intervalul ţintei a ratei anuale a inflaţiei din ultimii ani, au semnalat mai mulţi membri ai Consiliului, evocând şi eventualele influenţe inflaţioniste mai mari venite din efecte indirecte ale scumpirii combustibililor şi utilităţilor, precum şi din evoluţia viitoare a preţurilor unor alimente, pe fondul condiţiilor meteorologice nefavorabile”, susține BNR.
Vezi și Apare moneda de 100 de lei. BNR a dezvăluit ce personalitate se află pe reversul acesteia
Astfel, în următoarele luni, inflația ar putea crește mult mai rapid decât se estima inițial, iar această creștere ar putea influența negativ anticipațiile inflaționiste pe termen lung. Mulți membri ai Consiliului BNR au subliniat că această tendință este susținută și de devierea amplă și prelungită a ratei inflației de la intervalul țintă din ultimii ani. În plus, se anticipează că scumpirile combustibililor și utilităților vor avea un impact indirect asupra prețurilor altor produse, în special a alimentelor, având în vedere și condițiile meteorologice nefavorabile care ar putea afecta recoltele.
În ciuda acestor provocări, BNR este de părere că impactul inflaționist pe termen scurt, provocat de cele două mari șocuri pe partea ofertei, va avea un caracter tranzitoriu. Se estimează că, o dată cu epuizarea acestora, în următoarele patru trimestre, inflația ar putea înregistra o corecție semnificativă, începând să scadă gradual. Asta se va întâmpla în paralel cu implementarea pachetului fiscal care ar urma să adâncească deficitul de cerere agregată, reducând presiunile inflaționiste pe termen lung.
Totuși, acest proces de corecție nu va fi imediat vizibil, iar efectele inflaționiste vor persista în perioada următoare, într-o măsură mai mare decât se anticipase anterior. De asemenea, se estimează o scădere temporară a puterii de cumpărare a populației, în special în urma șocurilor majore din partea ofertei. Acestea vor afecta cererea de consum și, implicit, vor genera o scădere majoră a cererii agregate, contribuind la reducerea presiunilor inflaționiste în viitor.
Cât despre prognoza inflației, Banca Națională a României a revizuit-o în creștere, estimând pentru finalul anului 2025 o inflație de 4,6%, față de 3,8% cât estimase anterior.