Merkel avertizează: Germania nu poate promite că va salva zona euro

Cancelarul german susţine că Germania îşi doreşte să salveze zona euro, dar nu poate promite că o va putea finanţa astfel încât să iasă din criză.

26 ian. 2012, 09:44
Merkel avertizează: Germania nu poate promite că va salva zona euro

Prezentă la Forumul Economic de la Davos, cancelarul german, Angela Merkel, a declarat că Germania va face tot posibilul pentru a salva zona euro, dar nu poate face promisiuni pe care s-ar putea să nu poată ţine. Germania este încă un stat puternic, dar dacă se angajează să plătească pentru majorarea fondului de bailout, iar pieţele financiare vor submina acest efort, atunci vor exista probleme serioase.

„Am spus chiar de la început că dorim să luptăm pentru zona euro, dar nu vrem să facem o promisiune pe care nu o putem îndeplini”, a declarat Merkel, citată de CNN.

Statele zonei euro au făcut încă din mai 2010 un fond de bailout. Iniţial, era vorba de 250 de miliarde de euro, sumă care a crescut ulterior la 440 de miliarde de euro, pe măsură ce zona euro s-a confruntat cu tot mai multe probleme financiare.

Merkel a mai avertizat asupra faptului că „marele proiect european” are nevoie să fie reformat pentru a putea scoate zona euro şi moneda unică din criză.”