Avertisment dur al Rusiei: Putem folosi „forţa nucleară” în legătură cu Crimeea şi ţările baltice

Rusia ameninţă cu folosirea "forţei nucleare" pentru a apăra anexarea Crimeei. Rusia a mai avertizat că "aceleaşi condiţii" care au determinat-o să acţioneze în Ucraina există şi în Lituania, Letonia şi Estonia.

02 apr. 2015, 08:34
Avertisment dur al Rusiei: Putem folosi „forţa nucleară” în legătură cu Crimeea şi ţările baltice

La o întâlnire între generalii ruşi şi oficialii americani, Moscova a ameninţat cu un „spectru de răspunsuri de la nuclear la non-militar” dacă NATO dislocă mai multe forţe cele trei ţări baltice, potrivit The Independent.

Citeşte şi Rusia avertizează SUA în legătură cu sistemul de apărare antirachetă: Poate ameninţa securitatea regiunii

Declaraţiile au fost făcute în cadrul unei întâlniri care a avut loc în Germania în martie.

Mai mult, oficialii ruşi au avertizat că o încercare de returnare a Crimeei Ucrainei va fi întâmpinată „puternic, inclusiv prin folosirea forţei nucleare” şi că „aceleaşi condiţii care au existat în Ucraina şi au determinat Rusia să acţioneze aici” există şi în Lituania, Letonia şi Estonia, toate membre NATO.

Citeşte şi: Scutul care ne va proteja de rachete e inspirat de Star Wars

Rusia poate instala arme nucleare în Crimeea întrucât peninsula este parte a teritoriului său, a declarat, luna trecută, Mihail Ulianov, șeful Departamentului de neproliferare și control al armamentului din cadrul Ministerului de Externe rus, citat de TASS și RIA Novosti.

‘Habar nu am dacă arme nucleare sunt instalate în prezent acolo și nu știu de existența unor astfel de planuri, dar Rusia poate face acest lucru‘, a afirmat Ulianov, într-o conferință de presă, potrivit Agerpres.

Evident, Rusia poate desfășura arme nucleare oriunde pe teritoriul său, dacă ea consideră că este necesar. Nu știu dacă există sau nu arme nucleare acum în Crimeea. Nu știu nimic nici despre eventuale planuri în acest sens, dar, în principiu, pornim de la faptul că dispunem de acest drept, deși Kievul gândește altfel’, a declarat oficialul rus, citat de RIA Novosti.