Avertisment fără precedent. Liderii UE s-ar putea trezi cu rachete nucleare iraniene

Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a criticat vehement, luni seară, poziţia conciliantă a Uniunii Europene faţă de Iran, afirmând că unii lideri europeni "nu se trezesc" până când nu vor fi atacaţi nuclear de regimul de la Teheran.

15 iul. 2019, 19:04
Avertisment fără precedent. Liderii UE s-ar putea trezi cu rachete nucleare iraniene

Uniunea Europeană a anunţat luni seară că decizia Iranului de a nu mai respecta în totalitate Acordul nuclear este „reversibilă”, astfel că nu sunt necesare sancţiuni. 

„Aparent, sunt unii oameni în Europa care nu se trezesc până când nu ajung rachete nucleare iraniene pe teritoriul european. Atunci, va fi prea târziu. În orice caz, noi vom face tot ce putem pentru a împiedica Iranul să se doteze cu arme nucleare”, a reacţionat Benjamin Netanyahu pe Twitter.

Afirmaţiile premierului israelian au fost făcute în contextul în care miniştrii de externe din ţările membre ale Uniunii Europene (UE) s-au reunit luni la Bruxelles, decişi să facă totul pentru a salva acordul din 2015 privind programul nuclear iranian.

Acordul se află într-o „situaţie dificilă, dar sper că nu i-a venit sfârşitul”, a afirmat şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, lansând un apel Iranului „să îşi respecte angajamentele”.

La rândul său, ministrul de externe britanic, Jeremy Hunt, a ţinut să menţioneze că „acordul încă nu este mort” şi că UE va oferi Iranului „o posibilitate de a reveni asupra măsurilor ce contravin angajamentelor sale”.

Teheranul a anunţat că a început să îmbogăţească uraniu la un nivel interzis prin acord, o decizie considerată ca o dezvoltare „foarte periculoasă” de către Benjamin Netanyahu care a îndemnat marile puteri să impună „sancţiuni severe” Teheranului.

Tensiunile nu au făcut decât să se acumuleze în regiunea Golfului de când SUA s-au retras în mai 2018 din acest acord şi au reimpus sancţiuni economice dure împotriva Iranului. În replică, acesta a început recent să-şi încalce treptat unele din angajamentele asumate prin acord.

Teheranul a anunţat la 8 iulie producerea uraniului îmbogăţit la cel puţin 4,5%, depăşind concentraţia maximă autorizată de acord (3,67%) şi a ameninţat că va adopta noi măsuri în următoarele „60 de zile” dacă solicitările sale nu vor fi îndeplinite.