Avertisment îngrijorător din partea Bloomberg: România, Polonia şi Ungaria vor fi puternic lovite de criza economică

Războiul din Ucraina îşi spune cuvântul în estul Europei. Economiile încetinesc pe măsură ce inflaţia şi dobânzile ridicate lovesc puternic. România şi Polonia rezistă în faţa furtunii, însă recesiunea e pe drum, potrivit unei analize a prestigioasei publicaţii Bloomberg.

17 aug. 2022, 15:40
Avertisment îngrijorător din partea Bloomberg: România, Polonia şi Ungaria vor fi puternic lovite de criza economică

Economiile din estul Europei dau deja semne de slăbiciune pe fondul războiului şi efectelor sale, după o creştere neaşteptată la început de an. Conform economiştilor, România şi Polonia sunt printre singurele ţări care şi-au menţinut creşterea, scrie Bloomberg, citat de Business Magazin.

Cu toate acestea, economia poloneză şi cea românească sunt aşteptate să se confrunte cu o deccelerare în următorul trimestru, în timp ce pentru Ungaria este prognozată o scădere puternică, potrivit analiştilor Bloomberg.

Prognozele indică faptul că regiunea se află din ce în ce mai aproape de recesiune care ar putea lovi în a doua jumătate a anului. Cele mai mari provocări cu care se confruntă Europa de Est sunt: inflaţia, criza energetică, care este stimulată de aprovizionarea impreviziblă cauzată de Rusia, şi seceta, care ar putea afecta agricultura din întreaga regiune.

„Fiecare scădere va amplifica şi mai mult temerile legate de producerea unei recesiuni iminente”, a declarat Piotr Bielski, analist la Santander Bank Polska, cu sediul la Varşovia.

Citeşte şi: Cum i-a „păcălit” BNR pe români să îşi facă credite în lei, iar acum au rate duble! Calmul cu care Isărescu le râde în nas şi de ce Banca Naţionala nu se lauda decât cu cursul Euro, praf în ochi pentru românii cu venituri mici şi medii

Ungaria se află în cea mai proastă situaţie confruntându-se cu imposibilitatea evitării unei scăderi trimestriale. Pentru câştigarea alegerilor din aprilie Viktor Orban a implementat o serie de măsuri populiste, care pe termen lung vor afecta economia ţării. Republica Cehă, care a publicat datele privind produsul intern brut la sfârşitul lunii iulie, a evitat, de asemenea, în mod neaşteptat, o contracţie trimestrială. PIB-ul Cehiei a crescut cu 3,6% în faţă de anul trecut şi cu 0,2% faţă de trimestrul anterior.

Cu toate acestea, est-europenii au început să se confrunte cu tot mai multe probleme. Preţurile pentu energia electrică au atins luni un nou record, iar ratele dobânzilor au ajuns la cel mai înalt nivel de la criza din 2008, suforcând cererea pentru orice, de la case la vacanţe.

„Având în vedere apariţia acestei combinaţii de condiţii financiare mult mai dure şi o scădere a PIB-urilor din regiune, ne aşteptăm ca recesiunea să fie mai degrabă una întârziată decât una evitată. Optimismul scade şi mai drastic atunci când ne uităm la cea de a doua jumătate a anului”, a declarat a declarat Kevin Daly, economist la Goldman Sachs.

Citeşte şi: Lovitură pentru milioane de bugetari. Ordonanţa care majora salariile din septembrie, amânată!