MApN subliniază că pe rețeaua de socializare TikTok se amplifică ”o dezinformare referitoare la așa-zise ‘dovezi’ ale unei decizii luate la nivelul conducerii statului român de a trimite trupe în Ucraina”.
”Aceste speculații nu au nicio bază reală și reprezintă încercări de a spori teama generată de războiul de agresiune pe care Federația Rusă îl desfășoară în prezent în Ucraina.
În susținerea acestei acțiuni de dezinformare, amplificată de mai multe conturi din platforma TikTok, este utilizat un material video extras dintr-o declarație de presă făcută de președintele interimar al României la sfârșitul lunii februarie 2025, în urma consultărilor cu partidele politice parlamentare”, transmit, vineri, reprezentanții ministerului.
Citește și S-a aflat de ce a plecat George Simion în mare secret în Polonia chiar în ziua sentinţei CCR
Potrivit MApN, declarația lui Ilie Bolojan, scoasă din context, este prezentată acum drept o poziționare recentă, care ”ar aduce ‘dovezi’ că la nivelul conducerii statului ar fi fost luată ‘decizia’ de a trimite trupe ale Armatei României în Ucraina, drept sprijin militar pentru această țară”.
”Toate aceste speculații sunt false. România a transmis în mod clar, în toate formatele de consultări la nivelul UE și NATO la care a participat, că sprijinul pe care îl va oferi Ucrainei, în acord cu aliații și partenerii din comunitatea euroatlantică nu va include, sub nicio formă, dislocarea de militari români în țara vecină”, subliniază MApN.
Reprezentanții ministerului se așteaptă ca acțiunile de dezinformare să continue.
”Recomandăm prudență utilizatorilor platformelor de comunicare digitală înainte de a redistribui informații pe aceste subiecte, care pot fi verificate din surse oficiale”, mai spun reprezentanții MApN.
”E oficial, fraților! Vom trimite trupe militare plus bani în Ucraina”, este unul dintre mesajele de tip fakenews care au devenit virale pe TikTok.
Citește și Ultimele decrete semnate de Ilie Bolojan înainte să predea mandatul au legătură cu banii românilor