Avertisment pentru cei care locuiesc la casă. Ce nu trebuie să faceți niciodată în caz de furtună

ANM emite aproape în fiecare zi coduri de fenomene extreme. Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o avertizare Cod portocaliu, valabilă pentru Bucureşti, în intervalul orar 15:28 - 16:20, care a făcut prăpăd în Capitală.
Filip Stan
09 iun. 2025, 16:13
Avertisment pentru cei care locuiesc la casă. Ce nu trebuie să faceți niciodată în caz de furtună

Meteorologii anunță un episod de furtună care va afecta cea mai mare parte a țării. Se așteaptă ploi torențiale, vijelii, descărcări electrice, grindină și o răcire accentuată a vremii. Temperaturile vor coborî sub mediile normale ale perioadei, iar vântul va sufla cu putere în multe regiuni.

Potrivit meteorologului Cheryl Nelson, cel mai important instrument în siguranța în caz de furtuni este avertizarea. Asigurați-vă că utilizați informațiile furnizate de Administrația de Meteorologie sau o aplicație meteo cu notificări pentru vreme severă. „Dacă este emisă o avertizare de furtună severă sau tornadă, familia și animalele de companie ar trebui să coboare imediat la subsol, la adăpostul special sau la cel mai de jos nivel al casei”, spune Nelson, informează site-ul marthastewart.com. „Alegeți o cameră fără ferestre sau o baie interioară”, adaugă ea. Ce trebuie să evitați în timpul unei furtuni

Există o serie de zone și activități de evitat în casă în timpul unei furtuni active. Spălarea vaselor: Fulgerul poate călători prin instalațiile sanitare, avertizează Nelson, așa că nu faceți duș, nu vă spălați pe mâini și nu spălați vasele în timpul unei furtuni.

Utilizarea aparatelor electronice: Fulgerul poate trece prin sistemele electrice. „Deconectați dispozitivele, dacă timpul permite, înainte de începerea furtunii”, sugerează Nelson, „și folosiți telefoane fără fir sau telefoane mobile în loc de linii fixe în timpul furtunii”.

Contactul cu podelele și pereți din beton: Fulgerul poate călători prin armăturile metalice din beton, potrivit lui Nelson. „Evitați să vă întindeți pe podele sau să vă sprijiniți de pereții din beton, în special în subsoluri sau garaje”, spune ea.

Noi alerte de furtuni și vijelii cu grindină, dar nu scăpăm nici de caniculă. Prognoza meteo actualizată

Apropierea de ferestre și uși de sticlă: Ferestrele, ușile de sticlă și luminatoarele pot fi sparte de vânturi puternice sau grindină în timpul unei furtuni, așa că cel mai bine este să păstrați distanța, sfătuiește Pokrandt. „Rămâneți într-o cameră, pe hol sau în subsol, dacă este posibil. Închiderea draperiilor sau a jaluzelelor va acționa ca o mică barieră, dacă o fereastră se sparge”, explică ea.

Îmbunătățiri pentru locuință în caz de furtună

Merită să investești în siguranța casei și a familiei. Când vine vorba de pregătirea pentru o furtună, câteva îmbunătățiri atent gândite pot face toată diferența.

De la protecții la supratensiune, la informații meteo, aceste instrumente și modificări recomandate de experți te pot ajuta să ții casa în siguranță atunci când cerul se întunecă.

Sistem de protecție împotriva trăsnetului

Protejarea casei începe cu un sistem de protecție împotriva trăsnetului care direcționează descărcarea în pământ și reduce riscul de deteriorare, explică Jason Altshuler, proprietarul My Electric Home. „Calitatea sistemului de împământare joacă un rol major”, adaugă el.

Chiar și cea mai bună protecție împotriva trăsnetului nu va putea funcționa eficient fără un circuit fiabil care deviază curentul în siguranță.

Protecție pentru supratensiune în locuință

Deși similară cu protecția împotriva trăsnetului, instalarea unei protecții la supratensiune în întreaga locuință poate ajuta la protejarea electrocasnicelor, a sistemelor de încălzire și a electronicelor sensibile de vârfurile bruște de tensiune, spune Joel Worthington, președintele Mr. Electric.

Nelson adaugă că un protector de supratensiune instalat în întreaga locuință poate proteja și mai mult electronicele.

Generator de rezervă

Generatoarele de rezervă sunt o altă modalitate de a menține în funcțiune frigidere, aparate de aer condiționat și dispozitive medicale, în cazul unei pene de curent, sfătuiește Worthington.

Geamuri și uși de garaj rezistente la impact

În locurile predispuse la uragane sau alte furtuni puternice, Matt Malone, CEO la Groundworks, sugerează instalarea unor obloane permanente anti-furtună pe ferestre și/sau ferestre și uși de garaj rezistente la impact pentru a proteja împotriva vânturilor puternice.

Sistem de alarmă pentru apă

La fel ca un detector de fum, o alarmă pentru apă  avertizează asupra acumulării de apă în casă, explică Malone. Aceasta oferă timp prețios pentru a acționa.

„Senzorii ar trebui plasați lângă pompele de colectare a apei, mașinile de spălat, mașinile de spălat vase, încălzitoarele de apă”, spune el.

Un sistem de comunicare

Păstrarea radiourilor bidirecționale în casă poate ajuta la asigurarea unei comunicări fiabile atunci când metodele tradiționale eșuează, spune Caileigh Peterson, specialist în siguranța radio.

„Acestea oferă o conexiune instantanee între familii, vecini și primii respondenți”, explică Peterson.

Aceste radiouri sunt deosebit de vitale în timpul evacuărilor, când se instalează haosul, permițându-vă să rămâneți în contact chiar și atunci când acoperirea rețelei de telefonie mobile este slabă.

Monitorizați subsolul

Mucegaiul, eflorescența, mirosurile de mucegai sau umezeala de pe pereți și podele nu sunt riscuri doar pentru sănătate, spune Malone. Sunt semne că locuința este mai susceptibilă la daune cauzate de ploile torențiale.

„Dacă ați luat deja măsuri de precauție pentru impermeabilizare, care includ o pompă de colectare, verificați dacă are o baterie de rezervă, astfel încât să continue să funcționeze eficient – chiar dacă se întrerupe curentul”, sfătuiește el.

Asigurați-vă că jgheaburile sunt curate și funcționale

Asigurați-vă că jgheaburile și burlanele funcționează corect, fără resturi sau crăpături care să capteze sau să deverseze apa în locul nepotrivit.

„Apa ar trebui să fie deviată la distanță de casă pentru a reduce probabilitatea infiltrațiilor de apă în spațiul de sub casă sau în subsol”, sfătuiește Malone.

strong>Meteorologii au emis, luni, cod galben de temperaturi deosebit de ridicate, valabil luni, 9 iunie, până la ora 21.00, pentru vestul şi sudul Olteniei, jumătatea de sud a Munteniei şi Dobrogea continentală. Potrivit aceleiaşi surse, temperaturile maxime vor fi cuprinse între 31 şi 34 de grade. Meteorologii au emis şi un cod galen de averse torenţiale, vijelii şi grindină în estul Olteniei, cea mai mare parte a Munteniei şi în jumătatea sudică a Moldovei, cu vânt de până la 70 de km/h şi izolat cantităţi de apă de peste 40 de litri pe metru pătrat.

Administraţia Naţională de Metorologie (ANM) a emis, luni, 9 iunie, un cod galben de temperaturi deosebit de ridicate şi disconfort termic, în intervalul orar 12.00 – 21.00. Atenţionarea este valabilă pentru vestul şi sudul Olteniei, jumătatea de sud a Munteniei şi Dobrogea continentală, unde se vor înregistra temperaturi deosebit de ridicate pentru această dată şi va fi disconfort termic.

Citește și: Meteorologii Accuweather au modificat datele despre vreme. Alertă și de la ANM de cod portocaliu

Potrivit sursei citate, indicele temperatură-umezeală (ITU) local va depăşi pragul critic de 80 de unităţi, iar temperaturile maxime vor fi cuprinse între 31 şi 34 de grade.

ANM a emis, de asemenea, un cod galben de averse torenţiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului şi vijelii. Potrivit meteorologilor, codul galben este valabil în intervalul 9 iunie, ora 10.00 – 9 iunie, ora 23.00, când va fi instabilitate atmosferică temporar accentuată în estul Olteniei, cea mai mare parte a Munteniei şi în jumătatea sudică a Moldovei.
În aceste zone, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse torenţiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii (rafale în general de 50…70 km/h) şi grindină.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantităţile de apă vor fi de 20…30 l/mp şi izolat de peste 40 l/mp.

Meteorologii mai atenţionează că astfel de manifestări vor fi pe arii restrânse şi în restul Munteniei, Olteniei şi Moldovei, precum şi în sud-estul Transilvaniei şi nordul Dobrogei.

DailyBusiness
Evaluare Națională. Luni, 23 iunie, peste 159.000 de elevi de clasa a VIII-a susțin proba scrisă la limba și literatura română
Spynews
Vedetele, hărțuite de fani obsedați. Mara Bănică și Cornel Păsat au povestit experiențele care i-au marcat: „Mi-a urmărit copilul”, „A apărut goală în fața mea”
Bzi.ro
Andreea Esca, cu un decolteu amețitor pe covorul roșu la TIFF! Știrista de la PRO TV a făcut furori!
Fanatik.ro
Barem limba română Evaluare Națională 2025. Cum se rezolvau subiectele și ce notă poți obține. Update
Capital.ro
Anunț despre serviciul militar obligatoriu. Totul e clar. Toată lumea se pregătește de luptă
Playtech.ro
Țara europeană cu cele mai sigure autostrăzi. Aici se înregistrează cele mai puține accidente rutiere
DailyBusiness
Pescobar umblă cu caracatița vopsită prin Londra. Britanicii s-au arătat dezgustați de preparatele afaceristului: „Prima mușcătură a fost îngrozitoare. Are un gust oribil”
Adevarul
China dezvoltă prima tehnologie de război electronic cu 6G: Sistemul ar fi capabil să anihileze radarele avioanelor F-35 în câteva secunde
wowbiz.ro
Ți se face pielea de găină! Mama Teodorei Marcu, distrusă de durere la aproape 3 săptămâni de când și-a pierdut fiica. Ipostaza sfâșietoare în care a fost surprinsă femeia
Spynews
Evaluare Națională 2025. Ce subiecte au primit elevii la Limba și Literatura Română 
Spynews
Nu e doar frumoasă, e și gospodină! Rețeta Ramonei de la Neatza de salată de vinete / VIDEO 
Evz.ro
Val de căldură peste România: Cum eviți insolația și deshidratarea
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Gimnasta cu aur pentru România la Jocurile Olimpice, luptă dură cu depresia: „Am ajuns aproape în comă”
kanald.ro
Evaluare Națională 2025: A fost publicat baremul oficial la Limba și literatura română!
Cancan.ro
Doliu în lumea influencerilor! O fostă concurentă a emisiunii ‘Bravo, ai stil!’ a murit răpusă de anorexie
Playsport.ro
Mihai Leu, în comă indusă după o operație dificilă. Fostul mare pilot e...
Capital.ro
Au declarat zi de doliu național. O mare stea a României s-a stins prea devreme: Ne plecăm fruntea în fața unei pierderi de neînțeles
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată Diana Munteanu la 46 de ani. Imaginile cu fosta soție a lui Claudiu Niculescu au devenit virale
stirilekanald.ro
VIDEO Iranul a atacat baza aeriană a americanilor din Qatar. Administrația Trump confirmă că a știut dinainte de atac
El este Marius, tânărul de 23 de ani care a murit după ce un autocar cu mai mulți copii s-a răsturnat pe A2. Doi minori sunt în stare gravă
MediaFlux
Taxa pe boală revine: toate concediile medicale vor fi impozitate cu CASS. Programul de guvernare elimină excepțiile
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este „vrăjitoarea” cu prazul, a lui Cioloș, care va da ora exactă în diplomația românească