Avertisment pentru România! Norul toxic de cenușă vulcanică a intrat pe teritoriul țării. Atenționările medicilor

Norul toxic de cenușă generat de erupția vulcanului din Insulele Canare a intrat pe teritoriul României, iar până diseară va acoperi întreaga ţară.

27 sept. 2021, 18:33
Avertisment pentru România! Norul toxic de cenușă vulcanică a intrat pe teritoriul țării. Atenționările medicilor

Norul toxic de cenușă vulcanică, generat de erupția din insulele Canare, a intrat pe teritoriul României, dinspre partea de vest, iar până diseară, va acoperi întreaga țară.

Erupția vulcanului Cumbre Vieja a avut loc la data de 19 septembrie, iar norul de cenușă generat de acest fenomen a produs o cantitate mare de dioxid de sulf ce are un ridicat potențial cancerigen și care este de asemenea foarte poluant.

Medicii au transmis un avertisment românilor cu privire la măsurile de protecție ce trebuie luate atunci când ies din case.

„În primul rând trebuie să purtăm mască și să ne limităm ieșirile din casă. În al doilea rând la poluarea aceasta cu microparticule să luăm în considerare că acest nor aduce și particule care sunt poate toxice și care pot să ne pună la un sistem de risc oncologic să zicem așa. De aceea purtatul măștii devine indispensabil în perioada aceasta până acest nord trece.

Deci, poluarea cu microparticule și poluarea cu substanțe, cu noxe toxice, în special în zonă un oncologică trebuie să avem foarte mare grijă.

Recomandăm ca perioada aceasta să se limiteze ieșitul din casă şi purtatul obligatoriu al măştii”, recomandă medicii, potrivit Antena3.

Vulcanul Cumbre Vieja a început să erupă în urmă cu peste o săptămână. Mii de oameni au fost evacuați și peste 350 de case au fost distruse.

Un praf gros de fum se extinde acum la patru kilometri în aer.

Norii de cenușă au făcut imposibile zborurile din aeroport, potrivit autorităților din zonă.

Aerul respirabil din ţara noastră, extrem de toxic. Oficialii europeni trag semnalul de alarmă!

Aerul respirabil din ţara noastră

, extrem de toxic. Oficialii europeni au avertizat România încă de luna trecuta că nu a îndeplinit obligațiile privind deșeurile şi poluarea aerului.

Iar, in octombrie anul trecut, Comisia Europeană a deschis României patru proceduri de infringement privind deșeurile, natura, apa și calitatea aerului. Potrivit statisticilor, în Europa mor, în fiecare an, 50.000 de oameni din cauza poluării.

Am inițiat proceduri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor pentru a ne asigura că România respectă normele europene în aceste sectoare importante, care au un impact direct asupra calității vieții oamenilor și asupra sănătății acestora. Așteptăm acum ca România să ia măsurile necesare privind deșeurile, precum și privind calitatea aerului în București“, a spus Ursula von der Leyen, șefa executivului de la Bruxelles.

“Și vorbim aici despre chestiuni grave. Poluarea atmosferică duce, anual, la 50.000 de decese premature în Europa. Astfel de pierderi de vieți omenești pot fi prevenite. Să lucrăm împreună în acest sens”, a continuat ea, potrivit caleaeuropeană.ro.

În topul orașelor europene cu populație mai mare de 100.000 de locuitori, cea mai mare concentrație de ozon raportată în luna iunie a avut-o Oradea cu locul 205 din 412 orașe analizate, urmată de Cluj Napoca cu poziția 268 , Arad cu poziția 272 și tulcea locul 288.

Specialiștii în calitatea aerului recomanda ca „Persoanele care suferă de astm şi copiii sunt expuse în mod inevitabil la niveluri ridicate de ozon. Acest lucru are ca rezultat tusea, iritarea ochilor, scăderea funcţiei pulmonare şi o susceptibilitate mai mare la infecţii. Inflamaţia indusă de O3 contribuie de asemenea la boli de inimă, diabet şi alte tulburări metabolice.

O modalitate simplă de măsurare a nivelului de ozon este utilizarea senzorilor de calitate a aerului. De exemplu, senzorii de calitate a aerului Airly măsoară concentraţia gazelor folosind senzorul Airly PM + NO2, O3, care ar trebui instalat în afara clădirii, la o înălţime de 1,5 metri până la maximum opt metri şi alimentat permanent cu energie electrică. Pentru a combate excesul de ozon în apropierea suprafeţei pământului, ne putem apăra fie pasiv, evitând zonele foarte însorite şi petrecând timp în zonele verzi, fie luând o serie de acţiuni pentru a limita producţia precursorilor săi.

Cât timp nu putem controla cantitatea de soare, impactul asupra emisiilor de NO2 din sectoarele energiei şi transporturilor rămâne semnificativ, una dintre soluţii fiind să renunţăm la călătoriile cu maşini diesel şi optând pentru o bicicletă sau cel puţin transport public, cum ar fi un autobuz sau un tramvai”.


loading...