AVERTISMENT. Un câine poate MURI în 20 de minute dacă este lăsat închis în maşină în zilele călduroase

Publicat: Sâmbătă, 26 Iulie 2014 14:57 // Actualizat: Sâmbătă, 26 Iulie 2014 14:57 // Sursa: romaniatv.net

Un câine lăsat într-o maşină închisă, pe vreme caldă, poate muri în doar 20 de minute din cauza supraîncălzirii. Dar pericolul este mult subestimat de stăpâni: un sondaj recent realizat în Marea Britanie arată că peste jumătate dintre deţinătorii de cîini cred că nu e nicio problemă să lase câinele în maşină timp de o oră sau mai mult.

Potrivit descopera.ro, 62% dintre cei chestionaţi au spus că un câine este în siguranţă timp de o oră dacă e lăsat în maşina închisă, iar 38% nu şi-ar face griji timp de cel puţin o oră şi jumătate, arată sondajul.

Dar realitatea este că un câine se poate îmbolnăvi grav sau poate chiar muri în numai 20 de minute, dacă este lăsat singur în maşina închisă, într-o zi călduroasă, spun specialiştii din cadrul VioVet, un site dedicat sănătăţii animalelor de companie.

Chiar şi pe o vreme nu prea caldă, spaţiul din interiorul unei maşini închise poate acumula o cantitate mare de căldură într-un timp scurt.

Când afară sunt 22 de grade Celsius, în interiorul maşinii temperatura poate ajunge la 47 de grade în numai o oră, un lucru de care 45% dintre respondenţi habar nu aveau.

Asemenea ignoranţă pune animalele în mare pericol, spune unul dintre directorii VioVet, John Cousins.

Cum se antrenează câinii Husky pe timp de vară. VIDEO cu un grup de câini foarte ordonaţi

Câinii pot suferi rapid un şoc hipertermic, din cauza excesului de căldură, a explicat specialistul. Ei nu transpiră ca oamenii, ci încearcă să îşi regleze temperatura corpului gâfâind, cu limba scoasă, sau prin perspiraţie la nivelul tălpilor. Dar într-o maşină neaerisită, cu tapiţeria încinsă, aceste mecanisme nu pot face faţă; temperatura corpului câinelui creşte excesiv şi în scurt timp el poate poate muri sau poate căpăta leziuni ireversibile ale creierului.

Câinii de vârstă mică sau cei bătrâni sunt mai sensibili, iar câinii cu blană lungă sunt deosebit de vulnerabili la şoc hipertermic. De asemenea, sunt mai vulnerabili câinii cu bot foarte scurt, cum sunt rasele Mops, Buldog Francez, Buldog Englez, care au dificultăţi de respiraţie.

Nu e destul să lăsaţi un geam deschis; cel mai bine e să nu lăsaţi niciodată un câine într-o maşină încinsă, spune expertul.

loading...
3 Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
câini câini căldură câini lăsaţi în maşină câini riscuri
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
26 iul 15:19
...pe vreme caldă, poate muri în doar 20 de minute din cauza supraîncălzirii. Citește mai departe… …read more ...
26 iul 15:15
26 iul 15:03
...maşină închisă, pe vreme caldă, poate muri în doar 20 de minute din cauza supraîncălzirii. Citește mai departe… >>>>Citeste tot >>>> ...
1
EUR
4.8722
RON
24 Sep
noapte 17 °
zi 30 °
Ultimele joburi adaugate
24 H