Avertismentul BNR după alegerile prezidenţiale din România: „Va fi foarte greu”

Consilier în cadrul BNR, Eugen Rădulescu spune că "nu avem prea mult timp pentru a porni la o reformă profundă, a economiei şi a societăţii. Va fi foarte greu, pentru că interesele care vor fi afectate de reformă sunt puternice şi bine structurate"
Filip Stan
20 mai 2025, 11:49
Avertismentul BNR după alegerile prezidenţiale din România:

Consilierul în cadrul Băncii Naţionale a României (BNR) Eugen Rădulescu afirmă că, „dincolo de analizele” despre cum a ajuns România în situaţia economică actuală, ţara noastră nu are „prea mult timp pentru a porni la o reformă profundă, a economiei şi a societăţii”. În opinia specialistului, după ce este validat de Parlament, viitorul Guvern ar trebui „să îşi asume răspunderea în Parlament pe un pachet legislativ care să ducă la măcar 70% dintre reformele absolut necesare”.

„Dincolo de analizele despre cum am ajuns aici, nu avem prea mult timp pentru a porni la o reformă profundă, a economiei şi a societăţii”, afirmă Eugen Rădulescu, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Specialistul cu zeci de ani de experinţă în posturi de conducere în sistemul bancar şi actual consilier în cadrul BNR consideră că va fi foarte greu, având în vedere că „interesele” afectate de reformă sunt „puternice şi bine structurate”, iar viitorul guvern are „misiunea imposibilă” de a identifica o majoritate parlamentară care să sprijine reforma.

„Va fi foarte greu, pentru că interesele care vor fi afectate de reformă sunt puternice şi bine structurate, iar viitorul guvern are încă misiunea imposibilă de a identifica o majoritate parlamentară care să sprijine această reformă”, afirmă Rădulescu.

Banii înapoi pe primele de carieră didactică. Deficienţe mari descoperite de Curtea de Conturi

În opinia specialistului, după ce este validat de Parlament, viitorul Guvern ar trebui „să îşi asume răspunderea în Parlament pe un pachet legislativ care să ducă la măcar 70% dintre reformele absolut necesare”.

„Eu, personal, sunt de părere că viitorul guvern, după ce este validat de Parlament, ar trebui să îşi asume răspunderea în Parlament pe un pachet legislativ care să ducă la măcar 70% dintre reformele absolut necesare”, afirmă Eugen Rădulescu.

În postarea sa, consilierul BNR preia câteva din aceste reforme, prezentate de către directorul executiv al Confederaţiei Patronale Concordia, Radu Burnete.

Acesta spune că „după acest moment de respiro”, nu trebuie să mai existe „tot felul de scuze” pentru care nu se pot face „reformele care să aducă banii” din PNRR. „Pensii speciale, companii de stat, combaterea evaziunii, toate trebuie făcute şi partidele care au guvernat în ultimii ani au responsabilitatea să închidă chiar din Parlament toate aceste dosare. Cine refuză, ne condamnă la criză economică”, precizează Burnete.

Potrivit directorului executiv al Concordia, în ultimii ani s-a construit un „monstru administrativ” care împiedică absorbţia fondurilor europene din politica de coeziune.

„Din banii alocaţi între 2021 şi 2027, noi am absorbit sub 10%. Suntem în 2025! Suntem la sub 10% din vina noastră. Cine refuză să demanteleze acest haos birocratic (calm, cu pixul nu cu drujba), ne condamnă la criză economică. Avem nevoie de aceşti bani ca de aer”, consideră Burnete.

În acelaşi timp, spune Radu Burnete, economia privată „nu mai poate suporta continuarea dezmăţului”, adică evaziunea fiscală, iar cheltuielile publice trebuie reduse.

„Anul trecut, dacă adunăm cât a colectat din taxe şi impozite (33% din PIB) şi cât s-a împrumutat (9.3% din PIB) statul a cheltuit peste 40% din PIB. Prea mult pentru cum arată economia privată a României şi cu certitudine prea mult la câtă risipă este în cheltuirea acestor bani” (…). Reechilibrarea bugetară trebuie făcută fără o creştere semnificativă a fiscalităţii şi dacă este necesară trebuie să fie limitată în timp şi în impact. Trebuie să renunţăm şi la toate impozitele stupide care ne frânează aiurea economia – impozitarea excesivă a muncii part-time, IMCA şi tot felul de alte impozite excepţionale şi speciale. Avem nevoie de taxare clară, simplă, echitabilă”, explică Burnete.

Curs BNR 20 mai 2025. Ce cotaţii aveau euro, dolarul şi aurul la prima oră

Directorul executiv al Concordia mai spune că pieţele, investitorii, Comisia Europeană, agenţiile de rating vor da României „un moment de respiro”, „mai ales dacă Nicuşor Dan va putea numi un premier care inspiră încredere”.

„Dacă nu facem ce am enumerat şi dacă nu facem repede, luna de miere se va încheia rapid. Cetăţenii şi-au făcut ieri (n. red. duminică) datoria, dar partidele importante au ele o responsabilitate acum: să nu fugă şi să pună osul să facă tot ce-au amânat de atâta amar de vreme”, mai afirmă Radu Burnete.

În urmă cu aproape două săptămâni, consilierul BNR Eugen Rădulescu avertiza că venirea la putere a unui suveranist şi demisia guvernului „pava calea pentru acapararea întregii puteri de către forţele reacţionare”, posibilitate care, în opinia specialistului, „trimitea fiori pe pieţele financiare”. „Dacă nu schimbăm direcţia vaporului numit România, duminica viitoare, Titanic scrie pe noi! Mergeţi la vot şi evitaţi dezastrul, pentru numele lui Dumnezeu!”, scria Eugen Rădulescu.

DailyBusiness
CCR a stabilit că statul poate elimina sporurile bugetarilor fără renegocierea contractelor. Bugetarii nu au drept absolut nici la grevă!
Spynews
Un cioban a fost atacat de urs, într-o comună din Argeș. Un incident asemănător a avut loc în aceeași zonă în urmă trei zile
Bzi.ro
Piedone demască „super-ofertele” înșelătoare din Profi: Cum sunt păcăliți clienții cu promoțiile 5+1 la bere
Fanatik.ro
Vacanțe 2025. Ce despăgubiri legale trebuie să primești pentru un zbor anulat sau amânat, conform legislației UE
Capital.ro
Moneda digitală ia locul numerarului în România? Decizia oficială a fost anunțată: În 2026...
Playtech.ro
De ce este o greșeală uriașă să dai aerul condiționat la maxim ca să răcești mașina pe caniculă. Un expert dezvăluie care sunt efectele reale, de fapt
DailyBusiness
Ce categorii de persoane trebuie să plătească CASS de la 1 august. Categorii alese în proiectul Guvernului
Adevarul
Momentul șocant în care o tânără e băgată cu forța într-o mașină, în parcarea unui supermarket din Bacău. Ce a salvat-o
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Iubita lui Iustin Petrescu, dezvăluiri exclusive la Un Show Păcătos! Hara a spus cum era influencerul când l-a cunoscut și a vorbit și despre Marilu Dobrescu: "A dat în el"
Spynews
Iustin Petrescu a ajuns la tribunal, alături de iubita lui. Astăzi are loc primul termen din procesul cu Marilu Dobrescu
Evz.ro
Pâinea se va scumpi în urma noilor măsuri fiscale. Cât vom da pe alimentul de bază
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
kanald.ro
Ce sancțiune a primit șoferul de 26 de ani care a fost prins cu peste 240 km/h pe un Drum Expres. Poliția Română a reacționat printr-o postare pe Facebook
Cancan.ro
Emil Gânj este bărbatul care a ucis-o pe Anda. Poliția Română cere sprijinul populației pentru a-l găsi!
Playsport.ro
CALCUL: Cât vor plăti românii pe benzină și motorină de la 1 august, după majorarea accizelor și a TVA-ului
Capital.ro
Arafat a dat alerta. Avertisment național, după caniculă și furtuni: Poate fi o catastrofă!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV care întoarce toate privirile la 34 de ani e fericită, după ce iubitul cu 11 ani mai mic decât ea a semnat contractul vieții
stirilekanald.ro
VIDEO Accident mortal pe aeroport. Bărbat de 35 de ani, aspirat în motorul unui avion
Atenție, posesori de carduri bancare: riscuri majore pentru conturile voastre!
MediaFlux
Crește vârsta de pensionare! Premierul Ilie Bolojan a anunțat decizia Guvernului
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Când te concediază un algoritm: inteligența artificială intră în HR și face ordine… fără inimă