Avertismentul BNR: Valul patru şi măsurile de restricţii generează incertitudini şi riscuri crescute la adresa previziunilor

Banca Naţională a României avertizează că valul patru al pandemiei şi măsurile de restricţii asociate generează incertitudini şi riscuri crescute la adresa previziunilor.

05 oct. 2021, 17:07
Avertismentul BNR: Valul patru şi măsurile de restricţii generează incertitudini şi riscuri crescute la adresa previziunilor

BNR avertizează că valul patru al pandemiei şi măsurile restrictive asociate generează incertitudini şi riscuri crescute la adresa previziunilor, cel puţin în perspectivă apropiată, în condiţiile înrăutăţirii alerte a situaţiei sanitare şi ale nivelului foarte scăzut al vaccinării pe plan intern, cu potenţial impact negativ inclusiv asupra evoluţiilor de pe piaţa muncii, aflate până de curând într-o ameliorare evidentă.

Avertismentul BNR: Valul patru al pandemiei şi măsurile restrictive asociate generează incertitudini şi riscuri crescute la adresa previziunilor

Citeşte şi Leul s-a devalorizat puternic faţă de principalele valute, în ziua moţiunii de cenzură. Cursul BNR anunţat pentru 5 octombrie

„Incertitudini şi riscuri semnificative decurg, însă, şi din conduita viitoare a politicii fiscale, date fiind, îndeosebi, coordonatele recentei rectificări bugetare şi eventuala prelungire a instabilităţii mediului politic intern, de natură să pericliteze consolidarea bugetară – proces vital pentru stabilitatea macroeconomică. O sursă de incertitudini şi riscuri rămâne absorbţia fondurilor europene, în special a celor aferente programului Next Generation EU, importantă din această perspectivă fiind finalizarea aprobării Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, precum şi a procedurilor de natură juridică şi tehnică ce condiţionează începerea atragerii sumelor alocate”, menţionează Banca Naţională a României într-un comunicat privind deciziile luate de Consiliul său de Administraţie.

Banca Centrală precizează că riscuri semnificative continuă, de asemenea, să vină din evoluţia cotaţiilor materiilor prime, mai ales a celor energetice şi agroalimentare, precum şi din blocaje în lanţurile de producţie şi aprovizionare, de natură să accelereze inflaţia pe plan mondial.

În şedinţa de marţi, 5 octombrie 2021, pe baza evaluărilor şi a datelor disponibile în acest moment, precum şi în condiţiile incertitudinilor ridicate, Consiliul de Administraţie al BNR a hotărât majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,50% pe an, de la 1,25% pe an, începând cu data de 6 octombrie 2021, concomitent cu păstrarea controlului ferm asupra lichidităţii de pe piaţa monetară; totodată, a decis majorarea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1,00% pe an şi a ratei dobânzii aferente facilităţii de creditare (Lombard) la 2,00% pe an.

Citeşte şi BNR anunţă majorarea ratei dobânzii de politică monetară. Rata anuală a inflaţiei ar putea ajunge la valori mai mari cele anticipate

Consiliul de Administraţie al BNR a decis păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

Deciziile CA al BNR vizează readucerea şi menţinerea ratei anuale a inflaţiei în linie cu ţinta staţionară de 2,5% ą1 punct procentual, inclusiv prin ancorarea anticipaţiilor inflaţioniste pe orizontul mai îndepărtat de timp, într-o manieră care să contribuie la realizarea unei creşteri economice sustenabile în contextul procesului de consolidare fiscală, şi în condiţii de protejare a stabilităţii financiare.

BNR precizează că monitorizează atent evoluţiile mediului intern şi internaţional şi este pregătită să utilizeze instrumentele de care dispune în vederea îndeplinirii obiectivului fundamental privind stabilitatea preţurilor pe termen mediu.