Avertismentul dur al Chinei după ce Putin a amenințat cu armele sale nucleare! Beijingul a pus piciorul în prag! „Parteneri, dar nu aliaţi”

China a reacţionat, după ce preşedintele rus Vladimir Putin a cerut să fie puse în alertă unităţile militare cu rachete nucleare. Oficialii de la Beijing au cerut Moscovei să se abţină din a recurge la folosirea bombelor atomice.

28 feb. 2022, 20:11
Avertismentul dur al Chinei după ce Putin a amenințat cu armele sale nucleare! Beijingul a pus piciorul în prag! „Parteneri, dar nu aliaţi”

Avertismentul dur al Chinei după ce Putin a amenințat cu armele sale nucleare! Oficialii chinezi, prin vocea purtătorului de cuvânt al Ministerului de Externe, a transmis Rusiei un mesaj tranşant.

„Toate părţile trebuie să rămână calme, să dea dovadă de reţinerea şi să evite escaladarea”, a spus Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Wang Wenbin, conform Adevărul.

Citeşte şi: Harta bombelor nucleare din toată lumea. Amenințarea care vine din inima Europei! Câte arme are Rusia 

Potrivit Der Spiegel, Beijingul a cerut Moscovei să se abţină. Mai mult, diplomatul a subliniat că China sprijină toate eforturile posibile pentru a dezamorsa confruntarea militară şi pentru a obţine o soluţionare paşnică a conflictului.

De altfel, reprezentantul Ministerului chinez de Externe a mai reiterat că Rusia şi China sunt parteneri strategici, dar nu aliaţi. China îşi stabileşte propria poziţie şi politică de la caz la caz.

Citeşte şi: Vladimir Putin a ordonat Ministerului Apărării să pună arsenalul nuclear în alertă ridicată după „anunțurile agresive ale țărilor NATO”

Rusia dispune în prezent de 1.625 de focoase nucleare desfăşurate, la care trebuie adăugate alte 2.870 aflate în silozuri şi alte 1.760 cu caracter strategic. Ministerul Apărării din Rusia a anunţat că a plasat forţele de descurajare în alertă de luptă, în ciuda negocierilor cu Ucraina de la graniţa cu Belarus, relatează DPA.

Ministrul Apărării, Serghei Şoigu, l-a informat pe preşedintele Vladimir Putin de această decizie, care implică rachete strategice, Flota Nordică şi Flota din Pacific şi forţele aviatice cu rază lungă de acţiune, conform unui comunicat al ministerului.

Duminică, Putin a avansat perspectiva unei escaladări nucleare cu Occidentul în privinţa Ucrainei, dând ordin ca „armele de descurajare” ale Rusiei să fie puse în alertă specială.

Rusia dispune în prezent de 1.625 de focoase nucleare desfăşurate, la care trebuie adăugate alte 2.870 aflate în silozuri şi alte 1.760 cu caracter strategic, ceea ce înseamnă în total 6.255 de focoase nucleare, potrivit ultimelor date actualizate şi recenzate de Institutul Internaţional de Cercetare a Păcii (SIPRI), cu sediul la Stockholm, citat de EFE. Alte ţări care au armament nuclear sunt China (350), Franţa (290), Regatul Unit (225), Pakistan (165), India (156) şi Israel (90), potrivit SIPRI, care menţionează şi potenţialul Coreii de Nord de a construi între 40 şi 50 de focoase nucleare.