Avertismentul medicilor dermatologi: Vârstnicii care nu se protejează de soare ajung la medic cu tumori în stadii avansate

Medicii dermatologi avertizează asupra riscurilor de cancer de piele care pot să apară în perioada verii, în special la persoane de vârstă medie sau la vârstnici, care se expun la soare fără se protejeze cu creme foto-protectoare şi pălării, aceştia ajungând la medic cu tumori în stadii avansate.

10 mai 2018, 17:15
Avertismentul medicilor dermatologi: Vârstnicii care nu se protejează de soare ajung la medic cu tumori în stadii avansate

Preşedintele Societăţii Române de Dermato-Oncologie, Rodica Cosgarea, a declarat, joi, la Cluj-Napoca, la o conferinţă internaţională că măsurile care trebuie luate vara, când oamenii se expun la soare, reduc riscul dezvoltării cancerelor de piele.

„Una dintre cele mai mari probleme este cea pacienţilor cu cancere care nu au avut de-a lungul zecilor de ani anteriori o educaţie adecvată să se protejeze, să facă profilaxie. Este vorba de expunerea la soare a populaţiei de vârstă medie sau a celei vârstnice care nu se protejează cu creme foto-protectoare, nu au această educaţie, şi ajung la medic cu tumori în stadii avansate. Recomandarea este examinarea periodică a pielii şi dacă văd că ceva a apărut nou să se adreseze medicului şi să se protejeze, din aprilie până în octombrie, pentru a nu mări riscul dezvoltării cancerelor – pălărie la mersul pe stradă, cu bor care protejează faţa, şi aplicarea unei creme protectoare dimineaţa înainte de a ieşi din casă, pe zonele expuse şi neacoperite de haine. Aceste măsuri reduc riscul dezvoltării cancerelor de piele”, a spus Cosgarea.

Potrivit acesteia, în cazul apariţiei unei leziuni tumorale este nevoie de consultarea urgentă a medicului, deoarece depistarea în fază incipientă a unei tumori poate fi salvatoare.

„A lipsit la noi educaţia, instruirea profilactică. În România, medicul de familie nu are timp să discute cu pacientul, în condiţiile în care trei sferturi din timp completează hârtii. Astfel că trebuie să i se lase timp să facă medicină, nu doar birocraţie. În şcoli se mai face puţin, dar cred că educarea prin presă este foarte importantă. Şi Ministerul Sănătăţii trebuie să facă măsuri de prevenţie, dar nu o face”, a mai spus preşedintele Societăţii Române de Dermato-Oncologie.

Rodica Cosgarea a precizat că, potrivit estimărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) privind incidenţa cancerelor de piele, în România incidenţa ar fi de 4 cazuri la 100.000 de locuitori dar, în realitate, aceasta ar fi mult mai mare, de peste 10 la 100.000 de locuitori.

„La nivel mondial, în ultimii 10 ani, s-a dublat incidenţa melanonului din cauza factorilor atmosferici”, a precizat Cosgarea.

La Cluj-Napoca se desfăşoară în perioada 10 – 12 mai a IX-a Conferinţă Naţională cu participare internaţională a Societăţii Române de Dermato-Oncologie şi a XXII-a Conferinţă cu participare internaţională a Asociaţiei Dermatologilor Transilvani, manifestări la care participă peste 400 de medici dermatologi şi oncologi din România şi din străinătate.